Știrile 60m.RO

Kazahstanul anunță câți oameni au fost uciși în confruntări pentru prima dată de la izbucnirea revoltelor

Un total de 164 de oameni au murit şi peste 2.200 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente din ultima săptămână din Kazahstan, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii kazah, citate de presa de stat, transmite duminică dpa.

În Almatî, cel mai mare oraş al ţării şi capitala economică, protestele s-au transformat în tulburări şi ciocniri care s-au soldat cu clădiri incendiate şi magazine devastate.

Potrivit unei relatări a televiziunii de stat, 103 persoane – printre care şi doi copii – au murit doar în Almatî, unde s-au produs cele mai grave violenţe.

Agenţia dpa scrie că iniţial nu a fost clar câte dintre victime erau civili. Anterior, autorităţile au vorbit despre peste 40 de decese, iar dintre acestea 16 din rândul agenţilor de poliţie şi militarilor.

Demonstraţiile au început în urmă cu o săptămână ca reacţie a cetăţenilor la creşterea semnificativă a preţului la combustibil, şi s-au extins, transformându-se într-o revoltă mai amplă împotriva guvernului autoritar, notează Reuters.

Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violență din cei 30 de ani de independență, iar trupele unei alianțe militare conduse de Rusia păzesc „facilități strategice”, relatează Reuters.

Oficialii din domeniul securității și al serviciilor de informații l-au informat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev că au continuat acțiunile de „curățare” în ceea ce el a numit o uriașă operațiune de combatere a terorismului în fosta republică sovietică.

Zeci de persoane au fost ucise, mii de persoane au fost reținute și clădiri publice au fost incendiate în ultima săptămână, ceea ce l-a determinat pe Tokayev să emită ordine de tragere fără avertisment pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama bandiților și a teroriștilor.

La invitația lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia a trimis trupe pentru a restabili ordinea, o intervenție care vine într-un moment de mare tensiune în relațiile dintre Rusia și SUA, înainte de discuțiile din această săptămână privind criza din Ucraina.

„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO”, a declarat biroul prezidențial într-o declarație care detaliază briefingul de securitate prezidat de Tokayev.

Săptămâna trecută, agenția spațială rusă a declarat că securitatea a fost întărită în jurul cosmodromului Baikonur din Kazahstan, folosit de Rusia pentru lansări spațiale. Protestele au întrerupt producția la câmpul petrolier Tengiz, operat de Chevron.

„Situația a fost stabilizată în toate regiunile țării”, a precizat agenția, adăugând că forțele de ordine au preluat din nou controlul asupra clădirilor administrative și că serviciile vitale au fost restabilite.

Ceea ce a început în urmă cu o săptămână cu demonstrații împotriva creșterii prețului la carburanți a explodat într-un protest mai amplu împotriva guvernului lui Tokayev și a celui pe care l-a înlocuit în funcția de președinte al fostei republici sovietice bogate în resurse, Nursultan Nazarbaev.

Violențele au dat o grea lovitură imaginii Kazahstanului ca țară stabilă și controlată cu strictețe,imagine folosită pentru a atrage sute de miliarde de dolari în investiții occidentale în industriile petrolieră și minerală.

Protestele au generat și o ruptură în cadrul elitei conducătoare, Tokayev luptând pentru a-și consolida autoritatea după ce a demis oficiali cheie și l-a înlăturat pe Nazarbayev din rolul puternic de șef al Consiliului de Securitate.

Fostul șef al serviciilor de informații și prim-ministru în două rânduri Karim Massimov, considerat un apropiat al lui Nazarbaiev, a fost arestat sub suspiciunea de trădare, însă autoritățile nu au dezvăluit niciun detaliu despre acuzațiile care i se aduc.

Televiziunea de stat a luat măsura neobișnuită de a sublinia, în partea de sus a buletinului său de știri din fiecare oră, că Tokayev era „cel mai înalt oficial al statului, președintele Consiliului de Securitate”. În această calitate, el ia decizii în mod independent”.

Administrația a declarat că 5.800 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările.

Televiziunea de stat a declarat că doi soldați se numără printre cei uciși, iar 163 au fost răniți. În timp ce operațiunile de securitate continuau, aceasta a declarat că aproximativ 400 de persoane au fost arestate în orașul Shymkent, în apropiere de granița cu Uzbekistanul.

În Almatî, cel mai mare oraș în care s-au concentrat o mare parte din violențe, viața normală părea să revină duminică, deși cu mai puține mașini decât de obicei.

Piața principală a Republicii, unde se află biroul primarului, a rămas închisă pentru public. Un drum care ducea spre aceasta a fost izolat de poliție; un altul a fost blocat de un autobuz incendiat.

Un corespondent Reuters a văzut două vehicule militare cu mitraliere montate care se îndreptau spre piață. Cele mai multe dintre zecile de mașini civile și de poliție incendiate în timpul tulburărilor fuseseră îndepărtate până duminică.

Internetul a rămas puternic restricționat, fiind disponibil doar pentru site-ul prezidențial și o mână de alte site-uri de știri locale.

Un purtător de cuvânt al Magnum, cel mai mare lanț de supermarketuri, a declarat că din cele 68 de magazine din Almatî, 15 au fost complet jefuite.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button