Politică

Turcia: Preşedintele Erdogan speră că următorul secretar general al NATO va aborda preocupările Turciei cu privire la terorism

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul, informează AFP.

Preşedintele Erdogan a spus că lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale în discuţiile sale cu premierul olandez în funcţie, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a continuat declaraţiile în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, alături de Rutte.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat un grup terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, conduce o insurgenţă de decenii ce urmăreşte o mai mare autonomie pentru minoritatea kurdă din sud – estul teritoriului turc.

Erdogan a mai spus că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Preşedintele României Klaus Iohannis este, de asemenea, candidat la funcţia de secretar general al NATO, iar preşedintele Erdogan a declarat că l-a informat pe acesta săptămâna trecută despre cererile Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidaţi, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe „raţiune”, în timp ce i-a urat, zâmbind, lui Mark Rutte succes în „noua sa călătorie”.

Şeful în exerciţiu al guvernului olandez este pentru moment cel mai bine plasat pentru a îl înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în fruntea Alianţei Nord-Atlantice, după ce Statele Unite, Regatul Unit şi Germania şi-au anunţat sprijinul pentru candidatura sa.

Ungaria a anunţat însă că nu îl va sprijini pe Rutte, care a deplâns declinul respectării principiilor democratice sub regimul premierului Viktor Orban.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button