InternaționalOpiniiȘtirile 60m.RO

De la recesiunea COVID-19 la depresiunea COVID-19?

Două trimestre succesive de creștere economică negativă înseamnă recesiune, suficient cât să ne dăm seama dacă economia unei țări este rezilientă sau nu. În acest moment nu există nicio dovadă că economiile Statelor Unite ale Americii și ale Europei își revin, scrie George Friedman într-un editorial pentru Geopolitical Futures.

Măștile și distanțarea socială au îngrădit răspândirea virusului într-o anumită măsură, dar nu au reușit să îl și elimine. Și totuși, aceasta a fost singura strategie de îngrădire pe care am avut-o. Mulți au afirmat deja că va apărea un vaccin curând, dar, chiar dacă apare pe piață în septembrie, producerea, distribuirea și administrarea lui miliardelor de oameni va fi un proces îndelungat și dificil din punct de vedere logistic. Evident, numărul persoanelor vulnerabile va scădea în timp, însă este greu de spus dacă distanțarea socială sau carantina vor fi suspendate pentru simplul fapt ca avem un vaccin.

Dacă nu se găsește o soluție până în septembrie, probabilitatea ca recesiunea să se transforma într-o depresiune economică va crește. O recesiune este o parte normală a economiei, un eveniment financiar care necesită disciplină într-o economie suprasolicitată. O depresiune, din punct de vedere geopolitic, implică distrugerea fizică a economiei, care va falimenta afaceri, va disloca forța de muncă și va pulveriza capitalul. O recesiune este un ciclu economic. O depresiune înseamnă falimentarea unei economii.

Până acum depresiunea a fost întârziată de intervențiile masive ale guvernelor în economie. Statele Unite ale Americii au cheltuit trilioane de dolari pentru a stabiliza economia.

Pe măsură ce ne apropiem de septembrie, mai mult afaceri vor falimenta, rata șomajului va crește și oamenii își vor găsi tot mai greu locuri de muncă. Dar, dacă se descoperă un vaccin cât mai repede, atunci pericolul nu va mai fi la fel de mare.

Back to top button