InternaționalȘtirile 60m.RO

Greta Thunberg solicită ONU să sprijine procesul împotriva Germaniei și a altor țări

Activista de mediu, Greta Thunberg a lansat o plângere oficială împotriva a cinci țări pentru susținerea combustibililor fosili și punerea în pericol a copiilor. Minorii se confruntă cu „rate crescute ale mortalității și îmbolnăvirii” ca urmare a schimbărilor climatice, au avertizat ea și alte 15 persoane.

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg și alți 15 tineri au cerut marți ONU să accepte cererea lor împotriva a cinci țări, despre care spun că nu au reușit să protejeze copiii împotriva riscurilor iminente și previzibile pentru sănătatea și bunăstarea lor.

Argentina, Brazilia, Franța, Germania și Turcia au fost acuzați de ”încălcarea obligațiilor în temeiul Convenției internaționale cu privire la Drepturile Copilului, prin promovarea combustibililor fosili și nu au reușit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră timp de zeci de ani, deși au știut despre riscurile schimbărilor climatice ”, a spus grupul într-un comunicat de presă.

Odată cu depunerea, Thunberg și colegii ei activiți escaladează o confruntare cu cele cinci țări care a rezultat dintr-un proces pe care l-au deschis în mod oficial la Convenția ONU din septembrie 2019.

Grupul s-a concentrat asupra acestor țări, deoarece sunt cei mai mari poluatori din cele 45 de țări care au adoptat un protocol opțional la Convenția privind Drepturile Copilului.

Plângerea din 2019 susține că țările știau despre impactul negativ asupra emisiilor de carbon asupra mediului și nu au făcut nimic pentru a preveni acest lucru.

Gretei i s-au alăturat în proces petiționari cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, din Argentina, Brazilia, Franța, Germania, India, Palau, Insulele Marshall, Nigeria, Africa de Sud, Suedia, Tunisia și SUA.

Acesteia i s-a alăturat și Alexandria Villasenor, co-fondatoare a Grevei tinerilor pentru climă, din SUA.

”Copiii sunt printre cei mai vulnerabili la efectele schimbărilor climatice, deoarece, după cum spune Lancet Countdown, se confruntă cu rate ale mortalității și înbolnăvirilor crescute din cauza aceasta”, au spus activiștii.

Trei țări – Brazilia, Franța și Germania – au răspuns procesului, potrivit comunicatului de presă, susținând că afirmațiile împotriva lor sunt ”nefondate”, plângerea este ”inadmisibilă în Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului” și ”criza climatică este atât de globală încât niciun stat nu își poate asuma responsabilitatea”.

Activiștii au spus ca aceste obiecții sunt ”lipsite de fundament”, adăugând că ”țările ar trebui judecate pentru conduita lor, mai degrabă, decât pentru declarații”, relatează dw.com.

”Statele care nu acționează în interesul superior al copilului nu ar trebui să impună sarcina devastatoare a politicilor climatice slabe generațiilor tinere și viitoare așa cum au făcut aceste cinci țări”, au declarat Thunberg și grupul.

Activiștii au remarcat că Brazilia, Franța și Germania nu reușesc să își îndeplinească partea în atingerea obiectivului ambițios al Acordului de la Paris din 2015, de a limita încălzirea globală la 1,5 grade, în ciuda consensului științific care demonstrează că această cale este minimul necesar pentru a preveni amenințări ireversibile la adresa drepturilor omului.

Mai mult, aceștia au susținut că aceste țări au luat în continuare măsuri pentru accelerare, precum subvenționarea combustibililor fosili, decât pentru atenuarea schimbărilor climatice, .

Back to top button