InternaționalȘtirile 60m.RO

Arestaţii preventiv din Ucraina pot plăti cu vouchere pentru condiţii mai bune de detenţie

Ucrainenii aflaţi în arest preventiv pot cumpăra vouchere în valoare de 72 de dolari pe zi, cu care beneficiază de condiţii mai bune de detenţie, cum ar fi aer condiţionat sau cuptor cu microunde, transmite Reuters.

Voucherele nu trebuie să fie pe numele deţinutului care le foloseşte şi pot fi achiziţionate de pe site-ul de internet al ministerului justiţiei de la Kiev. Costul este de maximum 72 de dolari pe zi, pentru celulele din capitală, şi mai mic în alte regiuni din Ucraina.

Măsura extinde un program lansat în mai, prin care arestaţii pot plăti pentru celule mai bune. Cu ajutorul voucherelor, se facilitează depunerea cererilor pentru mutare în condiţii de confort sporit.

Ministrul justiţiei, Denis Maliuska, a declarat agenţiei Reuters că voucherele pot fi cumpărate de deţinuţi, pentru utilizare reală, dar şi în glumă, pe post de cadouri pentru oficialii suspectaţi de corupţie. „Nu ne aşteptăm ca majoritatea acestor certificate să fie utilizate de persoane închise în aresturi preventive reale”, a spus el într-un interviu, arătând că „sunt mai mult (…) pentru cei care vor să irite pe cineva, de exemplu un fost sau actual oficial sau pur şi simplu un om de afaceri care recurge la scheme gri sau negre de evaziune fiscală”.

Lidera organizaţiei Amnesty International din Ucraina, Oksana Pokalciuk, a contestat programul de vouchere, susţinând că justiţia nu trebuie „comercializată”. „Autorităţile sunt obligate să asigure drepturile omului pentru toţi şi pentru fiecare, indiferent dacă o persoană poate plăti astfel de servicii sau nu”, a argumentat ea.

Maliuska apreciază însă că astfel de critici sunt greşite: „Există un minimum de bază asigurat gratuit de stat pentru toţi cetăţenii ucraineni (…) Însă există şi lucruri peste acest nivel care nu pot fi asigurate de stat (…) iar o persoană trebuie să le acopere pe cheltuiala sa”.

Un raport guvernamental american din 2019 descrie condiţiile din aresturile şi închisorile ucrainene drept „proaste (…) şi uneori prezentând o ameninţare gravă la adresa vieţii şi sănătăţii deţinuţilor”.

Cu fondurile din schema de plată începută în mai s-au renovat deja trei celule obişnuite din centrul de arest preventiv din Kiev. „Aici existau ciuperci. Toaleta nu era deloc comodă. În celulă era întuneric. Slavă Domnului, administraţia a renovat. E o plăcere pentru un deţinut să folosească baia”, spune Danil, unul din arestaţi.

Săptămâna trecută, în primele ore de la lansare, s-au cumpărat patru vouchere. Ministerul justiţiei ar putea oferi şi tichete-cadou pentru cei care vor să se distreze petrecând o noapte în arest, a anunţat ministrul, precizând însă că mai sunt necesare măsuri pentru garantarea securităţii oaspeţilor în astfel de cazuri.

Sursa: www.g4media.ro

  • Cristoiu: Iohannis a ajuns un fel de Messi? E dorit astăzi de NATO, mâine de Consiliul European, poimâine de Comisia Europeană…
    Ion Cristoiu, jurnalist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă, în cadrul unei emisiuni transmise live de Gândul. Acesta a comentat analiza realizată de cotidianul Politico care îl plasează pe Klaus Iohannis pe lista posibililor succesori ai Ursulei von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Klaus Iohannis este citat în rândul …
  • Baronii PNL, la braț cu un turnător la Securitate
    PNL l-a reprimit pe Viorel Cataramă, fost lider liberal în anii 90, potrivit unui comunicat al partidului. Cataramă, patronul magazinelor de mobilă Elvila, a lucrat în comerțul exterior pentru Securitate. În 2019, Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a arătat că Viorel Cataramă apare în documente ca informator al Securităţii. Comunicarea CNSAS din 2019 arată că …
  • VIDEO: Momentul în care procurorii ajung acasă la Ion Iliescu
    Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. „În cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Mineriada din 13-15 iunie 1990’, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi …
  • Raiffeisen Bank trimite la Viena dividende de 860 mil. lei, adică jumătate din profitul anului 2023
    Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa românească a grupului austriac cu acelaşi nume, va distribui dividend de 860 mil. lei, adică jumătate din profitul record al anului 2024, potrivit deciziei acţionarilor.  “Aprobă repartizarea profitului net realizat de bancă, în suma de 1.719.491.057 RON, rezultat după determinarea impozitului pe profit, pe următoarele destinaţii: distribuirea de dividende …
  • În timp ce TAROM moare, Air Serbia se extinde cu Miami, Shanghai și Guangzhou în China
    Air Serbia intenționează să lanseze zboruri Shanghai (SHA) în noiembrie sau decembrie 2024, cu scopul de a-și extinde raza de contact în China unde are deja zboruri, a declarat șeful companiei Jiri Marek. Air Serbia plănuia să lanseze servicii către Shanghai (SHA) și Guangzhou (CAN) în 2024, dar s-a confruntat cu întârzieri din cauza penuriei …
Back to top button