Internațional

Președintele Iohannis merge în Argentina după încă două zile de vacanță în Chile

Președintele Klaus Iohannis ajunge în Argentina marți, 25 aprilie, în ultima etapă a turneului de 9 zile în America de Sud. El se întâlnește cu președintele Alberto Fernández, iar singurul acord anunțat de Administrația Prezidențială va fi un memorandum de înțelegere între Departamentul pentru Situații de Urgență și Agenția Argentiniană de Cooperare Internațională și Asistență Umanitară.

Iohannis are întâlnirea cu omologul argentinian la două zile după o întrevedere similară cu președintele Republicii Chile, Gabriel Boric, care a avut loc sâmbătă, 22 aprilie.

În 23 și 24 aprilie, președintele nu a avut nici un program public, potrivit agendei comunicate de Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis a fost într-o situație similară săptămâna trecută, când a avut alte două zile în Brazilia fără nici o activitate oficială. După ce marți s-a întâlnit cu președintele Lula da Silva, iar miercuri cu viceprimarul și viceguvernatorul din Rio de Janeiro, șeful statului a petrecut joi și vineri o zi fără nici o activitate publică, după cum arată site-ul oficial al Administrației Prezidențiale.

Anunțul oficial al Cotroceniului arată că vizita în America de Sud durează nouă zile, în perioada 18-26 aprilie. Șeful statului e însoțit de Carmen Iohannis.

Până acum, rezultatele vizitei președintelui în Brazilia sunt o ”Declarație Comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale” semnată cu președintele brazilian Lula da Silva, un memorandum de înțelegere între Ministerul Mediului și Guvernul Statului Rio de Janeiro, precum și un memorandum privind cooperarea în domeniul situațiilor de urgență cu Chile.

Administrația Prezidențială nu a indicat până acum nici o rezultat comercial sau economic al vizitelor lui Iohannis în America de Sud.

Primele imagini neoficiale cu Președintele Klaus Iohannis, în turneul său din America de Sud, au fost postate sâmbătă pe rețeaua Instagram de către un oficial brazilian care pare (din postări anterioare), că a fost direct implicat în organizarea vizitei delegației României în Brazilia.

Administrația prezidențială refuză să transmită presei informații despre costurile călătoriilor externe făcute de președintele Klaus Iohannis cu acest avion privat de lux. Administrația prezidențială își bazează decizia pe prevederi legale secrete. Acestea datează încă din 1998, înainte de aderarea la UE. Cu toate acestea, Administrația Prezidențială comunicase în trecut astfel de informații, cum a fost cazul unor deplasări ale fostului președinte Traian Băsescu. Acum, Iohannis călătorește în America de Sud cu aceeași aeronavă Boeing cu dotări de lux.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button