Știrile 60m.RO

Zelenski, în Parlamentul italian: Pentru noi, Kievul e la fel de important cum e pentru voi Roma. Astăzi Kievul e la limita supravieţuirii

Preşedintele Volodimir Zelenski cere italienilor, într-un discurs rostit în Parlamentul acestei ţări, să nu mai permită accesul ruşilor în zonele turistice din ţară şi să crească presiunea şi sancţiunile asupra Rusiei. El face comparaţiae între Kiev şi Roma, arătând că şi capitala Ucrainei, la fel ca Roma şi ca toate oraşele din lume, merit să trăiască în pace.

De asemenea, a comparat oraşul ucrainean Mariupol cu Genova, cerându-le Parlamentarilor italieni să îşi imagineze Genova complet distrusă după trei săptămâni de blocadă. “Ucraina pentru Rusia este o poartă către Europa, vor să treacă de această poartă, dar nu ar trebui să poată”, a afirmat Zelenskki.

“Oraşe precum Mariupol au fost complet distruse. Oraşul avea înainte jumătate de milion de locuitori, aproape cât aveţi în Genova, în Italia. Iar acum în Mariupol nu mai e nimic, doar ruine. Imaginaţi-vă Genova complet distrusă după trei săptămâni de blocadă şi bombardamente care nu s-au oprit un minut. Imaginaţi-vă Genova distrusă, din care oamenii încearcă să scape, să plece cu autobuzul cu maşina, încercând să ajungă într-un loc în siguranţă. Şi de la Kiev, de la capitala noastră puternică.

Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Astăzi Kievul este la limita supravieţuirii. Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume. Din păcate, nu este cazul. Trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii. Asta s-a întâmplat în Europa ultima dată atunci când naziştii au ocupat alte ţări. (…) Este timpul să faceţi tot ce puteţi face pentru a asigura pacea şi să opriţi războiul pe care Rusia îl pregăteşte de mult timp. (…) Ţinta este, în cele din urmă Europa, să controleze politica dvs., asta e ţinta, nu doar Ucraina e o ţintă. Ucraina pentru Rusia este o poartă către Europa, vor să treacă de această poartă, dar nu ar trebui să poată. V-am ajutat, am trimis medici şi personal medical în Italia în timpul pandemiei. Ne-aţi sprijinit şi nu aţi cerut nimic în schimb. Apreciem asta, dar invazia nu se opreşte. Sunt 27 de zile de război şi e nevoie să faceţi mai mult: mai multe sancţiuni, mai multă presiune”, a afirmat preşedintele Ucrainei marţi, într-un mesaj transmis în Parlamentul italian.


El spune că în cele din urmă se poate ajunge la foamete, arătând că Ucraina nu poate lucra în agricultură în vreme de război iar în aceste condiţii nu se ştie ce recolte va avea. În acest context, preşedintele ucrainean a făcut referire la creşterile de preţuri la alimente în Europa, arătând că nu se ştie câte milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor.


„Îi ştiţi pe ucraineni foarte bine, poporul nostru nu a dorit acest război. Naţiunea ucraineană este la fel de europeană ca dvs. Ştiţi cine a adus războiul în Ucraina, îi ştiţi foarte bine. Îi ştiţi pe cei care ne atacă, aproape toţi dintre aceştia folosesc Italia ca destinaţie de vacanţă. Nu fiţi locul lor în care merg în vacanţă criminalii! Blocaţi-le toate proprietăţile imobiliare, toate iahturile, toate conturile bancare! Îngheţaţi-le toate bunurile. Faceţi-i să folosească influenţa numai pentru pace, pentru ca într-o zi să se poată întoarce în Italia. Impuneţi mai multe sancţiuni Rusiei, embargo total asupra schimburilor comerciale, inclusiv în ceea ce priveşte petrolul! Nu permiteţi vaselor ruseşti să intre în porturi! Trebuie să simtă că există un preţ pentru acţiunile lor (…) nu ar trebui să existe excepţii cu privire la sancţiuni. (…) Opriţi crimele! Acest război trebuie să se termine cât mai repede posibil, trebuie să deminăm mările, să reclădim Ucraina după acest război”, a adăugat Zelensky.


El a afirmat că 38 de copii au fost ucişi în decurs de o săptămână.


„Poporul nostru a devenit armata care ne apără acum. (…) În urmă cu o săptămână am cerut tuturor europenilor să îşi amintească numărul 79, care era numărul copiilor ucişi. Acum acest număr este 117 copii. Alţi 38 de copii au fost ucişi, sunt mii de copii răniţi, zeci de mii de familii distruse şi sute de mii de vieţi distruse şi case abandonate. Toate acestea au fost pornite de o singură persoană. În oraşe de îngroapă morţii, iar asta se întâmplă în 2022. Civili morţi sunt îngropaţi în parcuri, se întâmplă în 2022. Ştim că fiecare zi de război va lua mai multe vieţi ale copiilor noştri”, a susţinut preşedintele ucrainean.
Preşedintele ucrainean a afirmat că a vorbit marţi cu Papa Francisc, iar acesta şi-a exprimat dorinţa de pace.


La rândul lor, oficialii italieni au transmis susţinerea poporului italian faţă de Ucraina şi „admiraţia profundă faţă de rezistenţa acestuia. Aceştia au anunţat că Parlamentul Italian a condamnat invazia rusă în Ucraina şi a solicitat „încetarea imediată” a ostilităţilor.
Conducerea senatului italian a reafirmat că Italia s-a aliniat celorlalte state care sprijină Ucraina şi încurajează diplomaţia, ca singură modalitate de încheiere a acestui conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button