Știrile 60m.RO

Viktor Orban mută ambasada Ungariei la Ierusalim

Ungaria a anunțat că luna viitoare își va mută ambasada din Israel la Ierusalim, aparent într-un gest special al premierului Viktor Orban pentru omologul sau Benjamin Netanyahu, potrivit The Times of Israel.

Cei doi au ajuns la un acord în această privința în ultimele zile, detaliile ieșind la iveală în timpul discuțiilor intense dintre ministrul de externe, Eli Cohen și șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, au declarat pentru site-ul Zman Yisrael, oficialii superiori ai ministerului de externe.

Astfel Ungaria va deveni primul stat membru al Uniunii Europene care deschide o ambasada la Ierusalim, decizie la care blocul comunitar se opune din cauza absenței unui acord de pace între Israel și palestinieni.

Surse din Ministerul de Externe care au confirmat transferul au declarat că acesta are la dorința lui Orban de a-l ajută pe Netanyahu, acordându-i premierului o realizare diplomatică importantă pe fondul instabilitățîi politice din cauza planurilor controversate ale guvernului de a revizui sistemul judiciar al Israelului.

Netanyahu are de mult timp relațîi strânse cu Orban, aflat la putere din 2010. Legăturile lor s-au strâns și mai mult de la întoarcerea lui Netanyahu la putere după alegerile generale din noiembrie.

În timpul unei vizite în Israel în 2019, Orban a promis că va înființa un birou comercial cu „statut diplomatic” în Ierusalim, care s-a deschis câteva luni mai târziu.

„Acesta este un moment foarte important pentru noi, deoarece este prima misiune diplomatică europeană deschisă la Ierusalim în multe decenii, iar trei diplomați maghiari vor fi repartizați la acest birou în scop comercial”, a spus Netanyahu atunci la ceremonia de deschidere, la care a participat alături de Szijjarto. „Acest lucru este important pentru comerț, pentru diplomație și pentru mișcarea pe care Ungaria o conduce chiar acum pentru a schimbă atitudinea în Europa față de Ierusalim.”

„Și există un teren care va așteaptă chiar lângă Ambasada Americană”, a adăugat Netanyahu la acea vreme, în urmă deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a mută misiunea dipomatica SUA acolo în 2018.

După Statele Unite, alte câteva țări și-au mutat ambasadele în Ierusalim sau și-au anunțat intenția de a face acest lucru.

Orban este un lider controversat atât în Europa, cât și la nivel global, după ce a atras critici pentru reducerea independenței justiției și mass-media din Ungaria, și pentru alte decizii pe care le-a luat pentru a-și consolida autoritatea.

În ultimii ani, Budapesta a fost cel mai ferm susțînător al Ierusalimului în Uniunea Europeană, blocând mai multe eforturi de a emite declarațîi critice la adresa politicilor israeliene. De exemplu, în 2020, Ungaria a fost una dintre puținele țări care nu a vorbit public împotriva planului Israelului de a anexă unilateral teritorii din Cisiordania.

Comparațiile dintre cele două țări au apărut din nou, deoarece noul guvern al Netanyahu încearcă să avanseze propuneri care să limiteze puterea sistemului judiciar al Israelului, similar situației din Ungaria.

În august 2021, într-un interviu cu Fox News, Orban a declarat că pierderea electorală a lui Netanyahu a fost o „provocare” pentru el și l-a numit pe liderul israelian drept un „bun prieten” al Ungariei. „Când a fost la putere, a investit mereu multă energie în a avea o relație bună cu țările din Europa Centrală”, a spus el.

După ce Blocul de dreapta al lui Netanyahu a câștigat alegerile parlamentare anul trecut, Orban a scris pe Twitter: „Ce victorie grozavă pentru Benjamin Netanyahu în Israel! Timpurile grele necesită lideri puternici. Bine ai revenit!” postare însoțită de o fotografie a să cu cartea de memorii a lui Netanyahu.

De asemenea, Orban a fost criticat pentru că l-a numit pe George Soros „inamic public” pentru că ar fi susținut necontrolat imigrația în masă.

Grupurile evreiești din țară au condamnat campania anti-Soros a lui Orban că fiind antisemită, dar, în ciuda denunturilor, premierul a continuat, iar în 2018 Universitatea Centrală din Europa Centrală a fost obligată să se mute din Budapesta.

În 2019, președintele Yesh Atid, Yair Lapid, a declarat că, în cazul în care va fi ales premier, îi va cere premierului maghiar să-și ceară scuze pentru „campania antisemită” împotriva lui Soros. Lapid nu s-a ținut de cuvânt în timpul mandatului de premier din 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button