Politică

SONDAJ Cum au afectat protestele fermierilor și transportatorilor scena politică din România: PSD în scădere, AUR în creștere

Ultimele 2 săptămâni de proteste ale fermierilor și transportatorilor au provocat schimbări importante pe scena politică din România.Conform unui sondaj recent al INSOMAR, PSD ar fi înregistrat o scădere față de lunile anterioare iar AUR este partidul care beneficiază cel mai mult în urma tensiunilor actuale și se apropie la doar 3 procente de PSD.

Conform aceleiași surse, dacă ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, Partidul Social Democrat (PSD) ar obține 25% din voturi, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 22%. Partidul Național Liberal (PNL) are 21%, în timp ce Uniunea Salvați România (USR) înregistrează 9%.

În ceea ce privește partidul Dianei Șoșoacă, SOS România nu ar obține mai mult de 3% din voturile românilor.

La întrebarea dacă alegerile pentru Parlamentul European vor influența următoarele alegeri din România în 2024, 42% dintre români consideră că acestea vor avea o influență semnificativă asupra rezultatelor electorale din acest an.

Apare și o creștere importantă a preferințelor pentru partidele suveraniste și conservatoare în rândul românilor.

Întrebați câtă încredere au în familiile politice din Parlamentul European, 34% dintre români au declarat că au încredere în suveraniști, în timp ce 32% au încredere în conservatori. Socialiștii se află pe primul loc, cu 36% încredere, în timp ce liberalii beneficiază de 19% încredere.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate telefonic, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă. Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button