Știrile 60m.RO

Secretarul de stat Blinken, prima discuție cu Lavrov, după invazia din Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației americane, care a vorbit despre „o conversație sinceră și directă”, potrivit CNN.

Aceasta este prima dată când cei doi vorbesc de la începutul războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

„Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a spus Blinken.
Propunerea respectivă include o ofertă de schimb cu Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA.

Blinken nu a vrut să spună dacă el crede că este mai probabil ca Moscova să avanseze cu privire la un acord pentru eliberarea celor doi americani deținuți de Rusia și nici nu a spus cum a răspuns Lavrov la insistențele înaltului diplomat american de a accepta această propunere „semnificativă” care a fost prezentată în urmă cu câteva săptămâni.

„Nu pot să vă dau o evaluare a faptului că eu cred că lucrurile sunt mai mult sau mai puțin probabile”, a declarat Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat că SUA nu au văzut „nicio dorință” din partea Rusiei de a pune capăt agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Blinken a mai spus că a discutat, de asemenea, despre așteptările ca acordul pentru a permite tranzitul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră să intre în vigoare.

„Ne dorim ca acest lucru să avanseze cât mai curând posibil”, a spus Blinken.

El a subliniat, de asemenea, că „lumea nu va recunoaște anezările” și „va impune costuri suplimentare semnificative Rusiei dacă va merge mai departe cu planurile sale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button