Social

Șansă istorică pentru România la Euro 2024: Toate calculele unei calificări așteptate de 24 de ani

România joacă împotriva Slovaciei la Euro 2024, iar acest meci poate deveni istoric pentru fotbalul românesc. Naționala noastră are șanse uriașe de calificare în optimi, un egal sau o victorie cu Slovacia ne-ar aduce chiar în poziția în care am putea câștiga grupa. Acest meci cu Slovacia poate deveni unul cu adevărat istoric, asta pentru că naționala României nu s-a mai calificat în fazele superioare ale unui turneu final de la Euro 2000.

19:00: Slovacia – România (Grupa E, Frankfurt)

Aceste două echipe au experimentat deja maximele și minimele acestei faze a grupelor Euro, cu un meci înainte de final. Emoționanta victorie din deschidere a României împotriva Ucrainei a provocat agitație, urmată de Slovacia care a surclasat Belgia.

Ambele echipe au pierdut apoi în runda a doua, rezultate care au „nivelat” grupa. Chiar și așa, selecționerul Slovaciei, Francesco Calzona, este mândru că a ajuns în acest punct, vizând încă optimile de finală.

România a arătat un joc promițător în prima rundă, iar scorul de 3-0 obținut în fața Ucrainei o menține pe primul loc în grupă, înaintea acestui test decisiv pentru potențialul său. „Acum este momentul să vedem cât de puternici suntem și cum vom reuși să depășim acest moment”, a declarat antrenorul Edward Iordănescu.

Permutările din grupă sunt multiple, dar este corect să se menționeze că niciuna dintre echipe nu va dori să piardă această întâlnire decisivă.

Este pentru prima dată în istoria turneului final EURO când toate cele patru echipe dintr-o grupă sunt la egalitate de puncte înaintea ultimei runde de meciuri.

Posibilii adversari ai României în optimile EURO 2024

Primele patru grupe (A, B, C și D) s-au încheiat odată cu ziua de marți, astfel că România își știe acum adversarii pe care îi poate avea, în funcție de locul ocupat la finalul grupei E.

Posibilii adversari ai României sunt: Slovenia, Olanda, Franța, Spania și Anglia, după cum urmează:

Locul 1: a treia clasată din grupa C (Slovenia) sau D (Olanda)

Locul 2: a doua clasată din grupa D (Franța)

Locul 3: prima clasată din grupa B (Spania) sau C (Anglia)

Astfel, având în vedere aceste informații, România trebuie cu atât mai mult să lupte pentru primul loc, care i-ar aduce, cel puțin în teorie, adversari mai ușori decât în celelalte cazuri.


19:00: Ucraina – Belgia (Grupa E, Stuttgart)

Ucraina și Belgia și-au demonstrat cu adevărat valoarea în runda a doua, când ambele națiuni au obținut primele puncte pe tabelă prin victorii entuziaste. Pentru antrenorul Ucrainei, Serhiy Rebrov, echipa sa a dat dovadă de un spirit complet diferit pentru a veni din urmă, pentru a învinge Slovacia.

„Ați văzut forța noastră mentală”, a explicat mijlocașul Mykola Shaparenko. Dacă vor reuși să demonstreze miercuri din nou acest caracter, atunci totul este posibil pentru galben-albaștri.

În clasamentul grupei, Ucraina ocupă ultimul loc, iar Belgia al doilea. Cu toate acestea, marjele sunt foarte mici. Antrenorul Diavolilor Roșii, Domenico Tedesco, care respiră mai ușor după balonul de oxigen dat de victoria împotriva României, ar putea cere echipei sale să reproducă prestația remarcabilă împotriva României, care ar fi putut aduce mai mult decât cele două goluri.

„Cred că era posibil să înscriem trei, patru sau cinci goluri”, a spus el. „Trebuie să avem răbdare”.

Romelu Lukaku a avut trei goluri anulate la acest turneu, dar rămâne cel mai bun marcator al Belgiei la Euro, cu șase goluri.

22:00: Cehia – Turcia (Grupa F, Hamburg)

Cehia nu a obținut decât un singur punct la acest turneu, așa că oamenii lui Ivan Hašek sunt mai presați de necesitatea unei victorii decât Turcia, în prezent pe locul doi. Se poate spune că cehii au potențial, având în vedere că Portugalia i-a învins doar în prelungiri, înainte ca evoluției din repriza a doua de sâmbătă, împotriva Georgiei, să-i lipsească doar golul câștigător. „Când vezi câtă inimă au pus băieții în acel meci, înțelegi că nu vrem să mergem acasă. Vom lupta pentru calificare”, a spus Hašek.

Turcia a avut un moral excelent, după victoria din deschiderea Grupei F împotriva Georgiei, dar a pierdut o parte din elan, în înfrângerea ulterioară cu Portugalia, în care antrenorul Vincenzo Montella consideră că au fost pedepsiți aspru pentru câteva greșeli.

Cu toate acestea, atmosfera în tabăra turcă tânără rămâne una pozitivă, mijlocașul İsmail Yüksek spunând: „Dacă suntem bine organizați, putem învinge orice echipă”.

22:00: Georgia – Portugalia (Grupa F, Gelsenkirchen)

Georgia și Portugalia învep acest meci pline de satisfacție, în ultima apariție din faza grupelor. Eroismul portarului Giorgi Mamardashvili a asigurat primul punct al Georgiei la Euro în weekend. Selecționerul Willy Sagnol consideră această campanie plină de peripeții drept o perioadă de învățare pentru echipa sa:

„Scopul nostru a fost să acumulăm experiență la acest Euro”. Cu toate acestea, calificarea nu este exclusă, iar aripa Khvicha Kvaratskhelia își propune în continuare să urce pe culmi, adăugând: „Vrem să progresăm și vom încerca să ne folosim șansa împotriva Portugaliei”.

Roberto Martínez este singurul antrenor care se simte confortabil după ce Portugalia a adăugat Turcia pe lista victimelor, câștigând grupa. El are luxul de a putea jongla cu componența echipei sale, înaintea misiunii din optimi. Cu toate acestea, Martínez se va strădui să mențină entuziasmul, subliniind: „Să fim primii în grupă este foarte important. Sunt mulți jucători în vestiar care merită să joace. Ne dezvoltăm de la meci la meci”.

Cristiano Ronaldo și-a extins recordul de contribuții la goluri, în istoria EURO, la 22, dintre care 14 goluri și opt pase decisive.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button