PoliticăRepublica Moldova

Rușii au pierdut alegerile în Moldova și fac declarații belicoase: Trupele rusești vor fi la Odessa

Rusiaa pierdut alegerile în Republica Moldova și se lansează într-o serie de declarații belicoase la nivel înalt prin care nu reușesc altceva decât să se facă de râs. Rusia aberează despre o blocare a trupelor de ocupație de pe teritoriul Transnistriei și amenință că aduc flota la Odessa.

Acest lucru a fost anunțat ieri, 28 iulie, de Viktor Bondarev, președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei pentru Apărare și Securitate, potrivit presei ruse.

Potrivit generalului, forțele ruse din Transnistria sunt singura garanție a păcii în regiune.

„În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, ele discută activ despre opțiunile pentru o blocadă militară a forțelor de menținere a păcii rusești. Președintele pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu , care a anunțat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după majoritatea pro-română din parlament ”, a subliniat Bondarev.

Sandu și-a început președinția cerând retragerea trupelor rusești din regiune și înlocuirea contingentului de menținere a păcii cu o misiune civilă OSCE. După aceea, Tiraspolul a început să vorbească despre pericolul unui nou conflict armat.

Potrivit senatorului rus, venirea la putere în Republica Moldova a forțelor pro-europene oferă NATO o oportunitate, o șansă reală de a „înțepa Rusia” foarte tangibil, atât politic, cât și militar.

Anterior, fostul consilier al președintelui SUA, John Bolton, a spus că Moldova, rămânând în „zona gri”, „nu a realizat încă necesitatea vitală de a adera la NATO”. El a recomandat dezghețarea conflictului transnistrean. Potrivit acestuia, Transnistria este un proiect al Rusiei și există separat de Republica Moldova numai datorită prezenței militare continue a Moscovei, care trebuie exclusă.

Să ne reamintim că în luna mai Moldova a semnat un memorandum privind înființarea unui „trio asociat” cu Ucraina și Georgia. Una dintre problemele cheie de pe agenda acestei uniuni este „discutarea situației din teritoriile ocupate și rezolvarea conflictelor”. Potrivit analiștilor, această alianță este un instrument NATO pentru a bloca Rusia în regiunea Mării Negre.

„Fără sprijinul direct al armatei NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă. NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opțiune ”, spune Bondarev.

El a clarificat că această strategie a alianței nu este un secret pentru Federația Rusă – mai mult, Ministerul Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui șef este, a elaborat procedura pentru acțiuni de represalii.

„Blocada militară a forțelor de menținere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va la luptă directă pentru deblocare. Forța de asalt naval a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să aterizeze în Odessa. Acesta nu este doar un coridor în PMR, ci înseamnă și perspective clare pentru problema Donbass ”, a conchis Viktor Bondarev.

După cum s-a raportat anterior, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI și relații cu compatrioții Leonid Kalașnikov a avertizat deja că Rusia va „întări factorul transnistrean” dacă noul guvern pro-european al Moldovei alege o linie anti-rusă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button