Război UE vs Polonia: Obligați să plătească o amendă de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea unor verdicte ale justiţiei comunitare

Distribuie acest articol!

Curtea de Justiţie a UE a decis, miercuri, ca Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictele justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme.

Potrivit deciziei, întrucât nu a suspendat aplicarea dispozițiilor legislației naționale referitoare, în special, la domeniile de competență ale Camerei de disciplină a Curții Supreme, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate zilnică în valoare de 1 milion de euro.

Curtea de Justiție a UE subliniază că respectarea deciziilor justiției europene este necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază aceasta, în special cea a statului de drept.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: