Internațional

Premierul Greciei cere Comisiei Europene să intre la rupere peste marile lanțuri de magazine: Prețurile au luat-o razna!

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, „mai multă transparenţă” cu privire la piaţa unică în faţa creşterii preţurilor, „una dintre priorităţi” pentru europeni pe 9 iunie, potrivit lui, informează AFP.

„Este crucial” ca „UE să demonstreze că este capabilă să stabilească priorităţile corecte”, printre care protejarea consumatorilor în faţa „preţurilor crescute”, scrie Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, cu data de sâmbătă, însă dată publicităţii luni de biroul său de presă.

„Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Liderul elen, care se confruntă în Grecia cu nemulţumirea consumatorilor, îndeamnă Bruxellesul „să intervină în mod decisiv, rapid şi eficace” pentru a reglementa piaţa unică. Potrivit lui Mitsotakis, „recenta criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.Puterea de cumpărare şi inflaţia sunt principalele preocupări ale grecilor pentru scrutinul european, în timp ce mulţi denunţă o creştere importantă a preţurilor la produse alimentare.

Potrivit prim-ministrului elen, în unele ţări, între care Grecia, produsele de bază se vând mai scump în raport cu alte ţări ale Uniunii Europene, din cauza „constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaţionale”.

El propune măsuri pentru „a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi „interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button