Economie

Ne dau cu o mână și cresc taxele cu zece: Cresc amenzile, cresc contribuţiile sociale şi alte taxe şi impozite

Românii vor plăti taxe mai mari de anul viitor. E consecința majorării salariului minim brut la 3.000 de lei. Modificarea salariului minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă care este stabilit în funcție de salariul minim.

Taxe şi impozite mai mari de la 1 ianuarie 2023

Creșterea salariului minim brut pe economie va genera taxe și contribuții mai mari de plată pentru persoanele care obțin venituri din activități independente. Această categorie de lucători plătește taxe și contribuții sociale raportate la salariul minim pe economie și depun Declarația Unică. Astfel, contribuția pentru sănătate va crește de la 255 lei/lună, la 300 lei/lună, iar contribuția pentru pensii, care este de 637,5 lei/lună va fi de 750 lei/ lună.

Pe de altă parte, o majorare a salariului minim brut va influența și o serie de contribuții sau indemnizații stabilite în funcție de acest indicator. Va determina creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate care este stabilită prin raportare la salariul minim. Noua valoare a salariului minim va duce la creșterea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale vor plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate.

Modificarea salariului minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă care este stabilit în funcție de salariul minim. De menționat, în acest caz, că în fiecare an, punctul de amendă este plafonat prin acte normative adoptate de guvern în ultimele zile ale anului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button