Social

Naționala masculină de volei s-a calificat în sferturi la Campionatul European

Echipa națională de volei masculin a României s-a calificat vineri în sferturile de finală ale Campionatului European după o victorie în faţa Croaţiei cu scorul de 3-2, potrivit News.ro. Meciul a avut o desfășurare plină de dramatism: România a condus cu 2-0 la seturi, după care a fost egalată la 2-2 şi în ultimul set a reuşit să obţină victoria, cu cu scor strâns. Scorul pe seturi a fost 25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12.

Meciul a avut loc la Varna, în Bulgaria.

România, care în anii 60-70 ai secolului trecut a fost o forță în voleiul european, a înregistrat un declin accentuat în acest sport în ultimele două decenii. Din acest motiv, victoria de azi e o surpriză extrem de plăcută și o performanță remarcabilă.

Meciurile din sferturi vor avea loc în 11-12 septembrie, iar semifinalele şi finalele pentru medalii se vor disputa în 14, respectiv 16 septembrie, la Roma. Primele trei clasate, cu excepţia Italiei, vor obţine şi calificarea la Campionatul Mondial din 2025. Italia este deja calificată, în calitate de campioană mondială.

Anterior, tricolorii au încheiat grupa D pe locul 3. Rezultatele obţinute de România în grupa D: 0-3 cu Portugalia, 2-3 cu Israel, 3-2 cu Turcia, 3-1 cu Grecia şi 3-1 cu campioana olimpică Franţa, pentru locul 3 (9 puncte). Din grupă s-au mai calificat în optimi Franţa (12), Portugalia (9) şi Turcia (8).

“După două ore şi jumătate de luptă, de urcuşuri şi coborâri, de reveniri, de mingi jucate cu inima, România este în sferturile de finală ale Campionatului European. Au trecut 38 de ani de când naţionala României termina ultima oară între primele 8 echipe ale Europei la un turneu final.

Acum, alţii sunt eroii. La Varna, România a învins Croaţia cu 3-2. Am condus cu 2-0 şi am crezut că scpăpm fără emoţii, că vom juca lejer în sferturi. Dar croaţii s-au trezit şi au egalat. Ne-am ridicat încă o dat şi în setul 5 nu le-am mai dat nicio şansă. Suntem valoroşi, suntem buni, suntem români!

Felicitări băieţilor, antrenorului Sergiu Stancu, staff-ului tehnic. Cei care au contribuit la acest succes. Voleiul românesc trăieşte, respiră. Au fost Turcia, Franţa, Grecia, Croaţia. Cine urmează? Să sperăm că învingătoarea dintre Franţa şi Bulgaria!”, a notat FR Volei pe Facebook.

Competiţia găzduită de patru naţiuni – Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Israel, între 28 august şi 16 septembrie, a avut 24 de echipe la start.

Campionatul European din 2023 este la a 33-a ediţie. Titlul continental este deţinut de Italia, care a obţinut al 7-lea titlu continental după finala din 2021 cu Slovenia, scor 3-2.

Naţionala masculină a României are în palmares cinci medalii (1 aur – 1963, 2 argint – 1955, 1958, 2 bronz – 1971, 1977). La Campionatul European din 2023, tricolorii bifează a 18-a apariţie, începând cu anul 1950. Ultima data când România a jucat la Campionatul European a fost la ediţia din 2019, când a ocupat locul 21.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button