Știrile 60m.RO

Măsuri fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate de autorități

Cu 15 cazuri de coronavirus, confirmate în Capitală şi 8 judeţe din ţară, autorităţile de la Bucureşti iau măsuri fără precedent pentru a preveni răspândirea epidemiei cu COVID 19.

Ministrul de Interne Marcel Vela, cel al Sănătăţii, Victor Costache, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au anunţat suspendarea zborurilor dinspre şi către Italia.

Marcel Vela: “Se aprobă suspendarea zborurilor spre Itallia şi către Italia pe toate aeroporturile din România începând din 9 martie şi până în data de 23 martie. Fac un apel la responsabilitatea compotratilor noştri pentru că sunt responsabili pentru sănătatea familiei, a rudelor din comunitatatea în care ei se întorc.”

Accesul în ţara al cetăţenilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran este permis doar sub măsura obligatorie a carantinei, a anunţat Marcel Vela.

De asemenea, oficialii avertizează că refuzul sau declararea mincinoasă a rutei de deplasare constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit prevederilor codului penal.

Marcel Vela: ″Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud în România cu escală faptul că vor intra în carantină pe teritoriul româniei şi îşi vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declarații, vor completa o declaraţie pe proprie răspundere la îmbarcarea pe aeronava.″⁣

Pentru persoanele care au plătite deja biletele, ministrul Transporturilor asigură că banii vor fi returnaţi:

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: ″În condiţiile în care se anulează un zbor cu mai puţin de 7 zile înainte de termenul planificat, obligaţia operatorilor aerieni este foarte clară, de a restitui banii pentru bilete tuturor pasagerilor.”

În ceea ce priveşte materialele sanitare ministrul Sănătăţii, Victor Costache a data asigurări că nu vor exista disfuncţionalităţi.

Victor Costache, ministrul Sănătății: În ceea ce priveşte materialele, săptămâna viitoare vom aveam un lot important care va fi distribuit atât spitalelor cât şi direcţiilor de sănătate publică.”

Pe de altă parte, până la finalul lunii sunt interzise toate adunările cu mai mult de 1000 de persoane.

Raed Arafat, secretar de stat“Se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activități care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane, iar pentru activitățile cu număr mai mic de 1.000 de persoane măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte.”

Cel puțin până pe 31 martie toate competițiile organizate în țară fie în sală, fie în aer liber se vor desfășura cu porțile închise.

Așa că, începând de acum la toate competițiile de fotbal sau de handbal de pildă publicul nu va mai avea acces.

Şi la Sala Palatului, evenimentele programate în acesta lună au fost amânate sau chiar anulate. În privinţa mall-urilor şi centrelor comerciale, autorităţile spun că au acelaşi regim că până acum.

Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a stabilit şi procedura de închidere a şcolilor. Raed Arafat precizează că unităţile de învăţământ îşi pot suspenda cursurile şi dacă nu sunt cazuri de infecţie cu COVID-19.

Raed Arafat: “Poate să analizeze alte criterii decât criteriile medicale în această decizie. Criterii sociale, criterii bazate pe discuțiile cu părinții.”

Institutul Naţional de Sănătate Publică a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, dacă apare cel puţin un caz confirmat de infecţie cu coronavirus. Autorităţile locale pot lua în calcul şi alte criterii decât cele medicale pentru întreruperea orelor.

Marcel Vela: “Vom intensifica controalele. vor fi verificări ample. Dacă apare un singur caz într-o şcoală, se suspendă cursurile la întreaga şcoală.”

O altă decizie de impact îi vizează chiar pe pacienții deja internați în spitale din ordinul autorităților de Sănătate publică, rudele familiile sau aparținătorii obișnuiți vor avea interdicția de a face orice vizită în spitale cel puțin până la finalul acestei luni.

În cazul pacienţilor care vor sta în carantină, autorităţile se angajează să le deconteze cheltuielile făcute în perioada de izolare.

Măsuri fără precedent se iau şi în sistemul penitenciar, unde în prezent sunt închişi peste 20 de mii de deţinuţi.

Rudele lor vor avea interdicţia de a pătrunde în sectoarele de vizită, dacă prezintă simptome specifice sau dacă au fost de curând în ţările în care s-au înregistrat cazuri de infecţii cu noul coronavirus.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Back to top button