PoliticăRepublica Moldova

Maia Sandu: Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti străini.

Întrebat de reporterul Euronews dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care ar veni în Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu a declarat că „Republica Moldova este semnatar al acordului Curţii Penale Internaţionale, iar Moldova va respecta decizia Curţii”, sugerând că răspunsul este afirmativ.

Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, a emis la 17 martie 2023 un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Comisarul pentru Drepturile Copilului al preşedintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova, este şi ea vizată de un astfel de mandat. Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate.

Statele care au ratificat Statutul de la Roma şi statele care recunosc jurisdicţia tribunalului de la Haga (123 de state) ar avea obligaţia să-l aresteze pe Vladimir Putin sau pe Maria Lvova-Belova. dacă ar veni pe teritoriile lor.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei NewsMaker, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a fost întrebat şi despre sancţiunile pe care Chişinăul le-a impus Rusiei după invazia rusă din Ucraina. El a spus că, în general, Republica Moldova se aliniază regimului de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană, dar a confirmat că pe lista Chişinăului de persoane indezirabile nu figurează deocamdată „primele persoane” în stat din Federaţia Rusă. 

Pe de altă parte, întrebată cum vede rezolvându-se problema Transnistriei şi care va fi statutul regiunii separatiste, în cazul în care Moldova ar adera la UE, preşedinta Maia Sandu a subliniat că locuitorii regiunii beneficiază în prezent de regimul de liberă circulaţie în UE la fel ca restul ţării. „Am văzut rezultate pentru toată ţara, pentru că astăzi două treimi din exporturile moldoveneşti merg spre ţările UE, iar dacă vorbim despre regiunea Transnistria, jumătate din exporturile din această regiune merg către UE. Astăzi jumătate din cetăţenii din regiunea Transnistria care lucrează în străinătate lucrează în ţări ale UE. Este o schimbare semnificativă faţă de situaţia de acum 10 ani, când toate exporturile din acea regiune mergeau către Rusia, când toţi cei care îşi căutau de muncă mergeau în Rusia”, a punctat Maia Sandu. „Cu cât ne apropiem mai mult de UE, cu atât vom vedea un interes mai mare din partea cetăţenilor moldoveni de pe malul stâng pentru reunificare”, consideră preşedinta Maia Sandu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button