Liderii Uniunii Europene promit fonduri pentru combaterea crizei declanșată de coronavirus

Distribuie acest articol!

Comisia Europeană va crea un fond al UE cu o potenţială sumă de 25 de miliarde de euro pusă la dispoziţie din resursele existente pentru a reduce efectele crizei economice cauzate de coronavirus, a anunţat marţi seară şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie susţinută după o videoconferinţă de urgenţă cu liderii din UE, preşedinta CE a afirmat că fondul de investiţii ar trebui finanţat cu 7,5 miliarde de euro din banii UE şi să ajute sectoarele vulnerabile ale economiei.

“Acest instrument va ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a obţine asta voi propune în această săptămână Consiliului şi Parlamentului să elibereze 7,5 miliarde de euro de lichidităţi de investiţii”, a spus Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Cele 7,5 miliarde de euro sunt fonduri UE pe care guvernele naţionale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexităţii birocratice. În loc să fie trimişi înapoi la Bruxelles, banii pot fi folosiţi pentru a ajuta economia, a declarat pentru Reuters un oficial european.

Suma totală de 25 de miliarde de euro ar urma să fie obţinută prin completarea cu ‘fonduri structurale’ ale UE, care au fost deja angajate pentru ţările din UE în actualul buget comunitar, a mai spus oficialul, adăugând că fără această inginerie financiară banii ar fi putut fi dificil de cheltuit.

Banii ar trebui să înceapă să fie transferaţi în următoarele săptămâni, a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că fondurile vor fi canalizate spre sistemele de sănătate, companiile mici şi piaţa muncii.

“Suntem pregătiţi să folosim toate instrumentele necesare”, a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a spus că liderii din UE au convenit să ofere lichidităţi pentru a combate criza. Regulile fiscale şi reglementările privind ajutorul de stat din UE vor fi de asemenea relaxate pentru a facilita cheltuielile publice, a adăugat el.

Ursula von der Leyen a precizat că instrucţiunile despre cum pot fi interpretate mai indulgent regulile fiscale şi reglementările privind subvenţiile publice vor fi emise în această săptămână de către Comisia Europeană.

În privinţa măsurilor pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus, Charles Michel a făcut apel la ţările UE să se coordoneze în răspunsul lor la criză, potrivit DPA.

“Virusul se răspândeşte în toate statele membre. De aceea cred că ar trebui să ne coordonăm cât mai mult posibil şi să vedem unde putem face mai mult împreună”, a spus el

Sursa: www.agerpres.ro


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: