Politică

La ordinul PSD, Kelemen Hunor îl atacă pe Iohannis

Într-un interviu acordat publicației maghiare Maszol, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că o explicație pentru marginalizarea UDMR poate fi intenția președintelui Klaus Iohannis, care oricum nu a mișcat un deget ca să se asigure că coaliția merge mai departe. În plus, Hunor a spus că ”eșecul total” al aderării României la Schengen aparține lui Klaus Iohannis și fostului ministru de externe Bogdan Aurescu. Cele două atacuri la președintele Klaus Iohannis au loc după ce Marcel Ciolacu a păstrat tot aparatul UDMR în guvern.

Dacă tot suntem la subiectul Uniunii Europene și al politicii europene, să nu evităm problema aderării la Schengen. La ce se pot aștepta oamenii de la această aderare?

În primul rând, a fost un eșec total. A fost gestionată prost de România. Și aici, în practică, dacă îmi permiteți să spun așa, trebuie să căutați cheia în două persoane, una este fostul ministru de externe și cealaltă este președintele statului, pentru că ei sunt responsabili de politica externă și nimeni altcineva. România este pregătită pentru aderare de mai bine de un deceniu și nu știu ce le-a scăpat, ce nu au înțeles, de ce nu au putut să rezolve problema la timp. Trebuie să recunoașteți că a fost un eșec, un eșec total. Mă întreb dacă Președinția spaniolă va pune extinderea Schengen pe agenda pentru a doua jumătate a anului. Sau, dacă o va face, dacă va fi posibil să îi convingă pe austrieci și pe olandezi.

Dacă nu funcționează acum, atunci din 2025 încolo. Pentru că în prima jumătate a anului viitor, în timpul alegerilor pentru Parlamentul European, nimeni nu se va ocupa de ea, iar în a doua jumătate a anului, când se formează instituțiile, nimeni nu se va ocupa de ea, pentru că atunci se formează Parlamentul, se aleg comisiile, se aleg comisarii etc., și va dura până la sfârșitul anului. Chiar dacă Președinția maghiară va pune pe ordinea de zi aderarea la Schengen, statele membre vor avea puține afinități cu aceasta.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button