Economie

Jefuirea românilor: Băncile din România sunt de peste 2 ori mai profitabile decât cele din UE

Sistemul bancar românesc a avut în primul semestru (S1) din acest an un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de peste 21%, marcând maximul istoric din ultimii 15 ani, de când publică BNR astfel de date, scrie Ziarul Financiar.

ROE în bănci a urcat în martie 2023 la un record de 21,3%, pentru ca la sfâşitul lunii iunie să rămână peste 21% (21,1%). Comparativ, în anul 2008 de boom economic şi explozie a creditării ROE pentru sistemul bancar din România nu trecea de 20%, cel mai ridicat nivel fiind în septembrie 2008, de 19,4%.

La nivelul Uniunii Europene (UE) băncile din România au condus în ultimii ani topul profitabilităţii, având în 2022 cea mai mare rentabilitate a capitalului bancar ROE, de peste 19%, mai mult decât dublă faţă de media UE, de 8%, conform datelor Autorităţii Bancare Europene (EBA). Băncile din România sunt de trei ori mai profitabile decât cele din Franţa sau Germania, care au ROE de circa 6%, depăşind şi băncile din Austria (ROE de 12,8% la final de 2022) sau Italia (ROE de 9,2% la final de 2022), conform EBA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button