Economie

În ultimul an americanii au cumpărat aproape o treime din terenul agricol al Ucrainei

Cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Ucraina. Pe data de 1 iulie 2021, în Ucraina a intrat în vigoare o nouă lege funciară, care a desființat moratoriul privind cumpărarea și vânzarea de terenuri, această reformă fiind solicitată de Fondul Monetar Internațional (FMI) în schimbul unui nou pachet de asistență financiară.

De atunci, aproape o treime din terenurile agricole ucrainene ar fi fost cumpărate de americani, dar anterior, și China a concesionat o suprafață însemnată de teren agricol în Ucraina.

Aproape 55% din suprafața totală a Ucrainei este teren arabil și o mare parte unul foarte fertil, care are o valoare agricolă enormă. Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp a fost posibil doar concesionarea, deoarece guvernul ucrainean a adoptat un moratoriu privind vânzarea și cumpărarea de terenuri, încă din 2001, care a fost apoi prelungit de zece ori. Fermierii care aveau doar suprafațe mică de pământ, a cărui cultivare nu era rentabilă, au preferat să concesioneze terenurile. Micile proprietăți au intrat astfel sub influența marilor companii agricole, care folosesc pământul în schimbul unor sume derizorii.

Cu toate acestea, data de 1 iulie 2021 a adus o schimbare major, când la presiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), moratoriul a fost eliminat și astfel a reapărut posibilitatea de a cumpăra și de a vinde terenuri. Mai mult, guvernul ucrainean a permis entităților economice din afara Ucrainei să cumpere și terenuri agricole. Prețurile au crescut vertiginos, de la 2.500 de dolari la 10.000 de dolari pe hectar, ceea ce este încă un preț foarte bun având în vedere fertilitatea ridicată a terenului.

Anul trecut, trei consorții internaționale cu capital american au devenit cei mai mari cumpărători de terenuri în Ucraina. Potrivit Australian National Review, cele trei multinaționale au cumpărat în total 17 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 28% din terenul arabil din țara vecină. Cei trei giganți sunt Cargill, DuPont și Monsanto.

Companiile din Statele Unite nu sunt primele care și-au manifestat interesul pentru terenurile agricole ucrainene.

Potrivit unui articol anterior al jurnaliștilor de la The Wall Street Journal, în 2013, China a semnat un contract de concesionare pe o jumătate de secol pentru 9% din cel mai fertil teren agricol din Ucraina, adică 5% din suprafața totală a țării.

Rolul terenurilor agricole ucrainene este crucial și din punct de vedere global, întrucât Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de produse agricole: de aici provine 16% din cantitatea globală de porumb și 12% din cea de grâu, potrivit agrarszektor.hu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button