Politică

Gheorghe Piperea: Minunată-i politica industrială a ne-populiștilor și a “bloc – democraților” Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu

Întreaga Românie a consumat ieri sub 6000 MW de energie electrică. Gospodării, birouri, (hiper)magazine, iluminat stradal, industrie.

Capacitatea de producție este de 18000 MW. Adică, de trei ori mai mult.

Statul român vrea să forțeze încă cel puțin 5000 MW din regenerabile, prin așa-numitele “contracte pentru diferență” (în baza cărora consumatorii și, în ultimă instanță, vor plăti un fel de taxă care să le asigure un profit minimal producătorilor, furnizorilor și dealerilor).

Deci, vom avea de 4 ori mai multă energie față de cât consumăm, industrial, comercial sau clasic.

La asta trebuie adăugat ce produc prosumatorii.

Supra-producția de energie electrică va aduce falimente, acolo unde “trebuie” (recte, unde nu e green deal).

De ce consumul este atât de redus?

Identific trei cauze:

– industria s-a micșorat la niveluri jenante;

– gospodăriile și-au redus consumul din motive de prețuri și de neîncredere în viitor, iar munca la birou a cam fost înlocuită cu munca de-acasă;

– prosumatorii produc necesarul consumului propriu și chiar mai mult decât atât; sunt milioane de prosumatori, bravo lor, dar ce va fi când panourile și palele de vânt vor ajunge la momentul casării și înlocuirii, iar importul lor se va fi scumpit sau înghețat? Că nu te pui cu China când vrea să sancționeze economic Europa, nu?

Oricum, minunată-i politica industrială a ne-populiștilor și a “bloc – democraților” Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button