Germania amenință: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea în favoarea UE

Distribuie acest articol!

Într-o ieşire aspră, ministrul german al finanţelor Wolfgang Schäuble a susţinut sancţionarea ţărilor “problemă” din uniunea monetară, nu cu excluderea lor, ci cu pierderea suveranităţii în favoarea UE.

Într-un interviu acordată săptămânalului Stern şi comentat de Deutsche Welle şi RFI, şeful finanţelor germane susţine: “O ţară cu probleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene, la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate”.

Măsura ar fi mai bună şi mai funcţională decât excluderea unor state din zona euro, spune ministrul. “Europa nu are cum să reuşească dacă nu restabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zona euro”.

Deutsche Welle aminteşte că Wolfgang Schäuble a pledat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor conservatori, în favoarea deciziilor luate la ultimul summit special al ţărilor zonei euro pentru salvarea Greciei.

El a admis că planul de salvare a Greciei nu este lipsit de riscuri, susţinând însă că alte variante posibile erau şi mai riscante.

În interviul citat, Schäuble pledează pentru blocarea dreptului la vot al statelor care nu respectă pactul de stabilitate şi creştere, o propunere care fusese avansată anul trecut şi de cancelarul Angela Merkel. De altfel, Grecia a experimentat pe propria-i piele o situaţie asemănătoare. Practic, când a fost lansat primul plan de salvare a Greciei de 110 mld.euro, în vreme ce membrii euro zonei analizau situaţia, reprezentanţii acestei ţări au aşteptat la uşă sfârşitul discuţiilor fără să fie primiţi înăuntru.

Schäuble pledează pentru adâncirea integrării UE, dar cu reguli mult mai dure. “Integrarea trebuie să continue, iar unui stat careare probleme i se va acorda ajutor, dar: “va trebui să renunţe la oparte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene.

“Această măsură este mai eficientă decât dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro, explică minstrul german de finanţe.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: