Europarlamentarii acuză Gazprom că ,,șantajează Europa” prin creșterea prețului la gaze

Distribuie acest articol!

Un grup de 43 de europarlamentari, printre care și șase români îi cere Comisiei Europene să investigheze implicarea companiei ruse Gazprom în creșterea prețului la gaze. În scrisoarea adresată Comisiei, aceștia spun că Gazprom „șantajează Europa” prin faptul că nu crește rezervele de gaze pentru a diminua prețul, relatează G4Media.

Europarlamentarii acuză compania Gazprom de o manipulare a pieței în condițiile în care prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în ultimele luni, contribuind la creșterea costurilor energiei electrice la maximul ultimilor ani, iar estimările arată că aceste prețuri nu vot scădea semnificativ în acest an.

„Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă asupra unei posibile manipulări deliberate a pieței de către Gazprom și a unei posibile încălcări a regulilor de concurență ale UE”, este menționat în scrisoare.

Europarlamentarii au declarat că există suspiciuni cu privire la „efortul companiei de a pune presiune” asupra Europei să accepte o lansare rapidă a gazoductului său Nord Stream 2, care încă trebuie să elimine obstacolele de reglementare care ar putea dura câteva luni.

Parlamentarii europeni au făcut referire la diferite incidente, inclusiv închideri recente ale unora dintre producțiile Gazprom și au afirmat că compania a refuzat să utilizeze capacitățile de transport ale gazelor prin conductele existente.

„Toți acești factori permit existența suspiciunilor că creșterea record a prețului gazelor naturale în Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieței de către Gazprom”, se mai arată în scrisoarea Parlamentului European.


Anna Fotyga, fost ministru de Externe și semnatar al scrisorii, acuză Gazprom că a refuzat în mod deliberat cererea făcută în vară „de a crește volumul de gaze pentru aprovizionarea rezervelor europene în vederea iernii”, iar acest lucru se întâmplă „în ciuda informațiilor disponibile conform cărora gigantul rus ar avea suficientă capacitate de producție” pentru a satisface cererea.

Rezervele sunt acum la 75%, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Gazprom a respins acuzațiile și a transmis că a furnizat clienților săi gaz cu respectarea deplină a contractelor existente. 

„Furnizăm gaze la cererea clienților noștri și în deplină conformitate cu obligațiile contractuale, depunând eforturi pentru a satisface cererile suplimentare, dacă este posibil. Continuăm să furnizăm gaz la un nivel apropiat de recordul istoric, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2020”, a declarat un purtător de cuvânt al Gazprom.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: