Știrile 60m.RO

Energia electrică în Europa a ajuns la prețuri negative după explozia producției de energie fotovoltaică

Preţurile la energie electrică pe piaţa din Europa au devenit marți negative, în condiţiile în care energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat reţeaua în jurul prânzului. Fenomenul devine tot mai frecvent pe măsură ce numărul parcurilor fotovoltaice crește în Europa, iar cererea pentru combustibili fosili se reduce, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, preţurile intraday în Germania, cea mai mare piaţă de electricitate din regiune, au devenit marţi negative în intervalul 1:00 p.m. – 3:00 p.m.

Producţia de electricitate poate fi inflexibilă, în special cu subvenţiile care încurajează mai mulţi producători de regenerabile. Uneori poate fi mai ieftin pentru un producător să îi plătească pe consumatori să utilizeze mai multă electricitate decât să oprească producţia timp de o oră sau două. Iar anumite facilităţi regenerabile, precum panourile fotovoltaice instalate pe acoperiş în Ţările de Jos, primesc subvenţii indiferent de preţurile de pe piaţă.

Toţi aceşti factori au ajutat la împingerea preţurilor sub nivelul zero. Cel mai recent declin al preţurilor vine după minimele istorice atinse în ultimul weekend. Chiar dacă este mai probabil să ai preţuri negative la electricitate în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru că atunci cererea este mai redusă, este neobişnuit ca acest lucru să se întâmple în mijlocul săptămânii de lucru, notează Agerpres. Germania, Danemarca şi Ţările de Jos ar putea să înregistreze preţuri şi mai negative în cursul zilei de miercuri. Fără o modificare semnificativă a cererii, preţurile negative vor deveni şi mai frecvente.

Potrivit unor analize efectuate de economiştii de la HSBC Holdings Plc. în Europa ar urma să fie instalate în acest an noi panouri fotovoltaice cu o capacitate de 60 de Gigawaţi, în creştere cu o treime faţă de recordul atins anul trecut. Asta ar putea crea o oportunitate pentru consumatori să utilizeze mai multă energie la mijlocul zilei pentru a-şi încărca automobilele şi a-şi derula afacerile la cel mai ieftin moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button