Economie

Dezastru pentru micii antreprenori din mediul rural, după limitarea plăților cash. Băncile au anunțat că vor crește comisioanele de retragere și depunere de numerar

Mai multe bănci au început să crească comisioanele pentru retragere sau depunere de numerar la ghișee, plăți inter și intra-bancare.

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni“, a transmis o bancă.

Băncile au luat această decizie după ce Guvernul României a limitat plățile cash. Măsura a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Aceasta îi afectează în special pe proprietarii micilor magazine din zonele rurale, unde plățile se fac cel mai mult în numerar. Comercianții sunt obligați să ducă seara banii la bancă. Ei vor plăti mai mult pentru ca banca să le pună banii în cont. Prin urmare, costurile le vor fi afectate.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți. Foarte mulți au magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, a spus Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button