Dan Tănasă: Inscripția în limba maghiară de pe sediul Primăriei Băile Tușnad trebuie amplasată sub inscripția în limba oficială de stat, limba română

Distribuie acest articol!

Curtea de Apel București a anulat astăzi, 4 noiembrie, recursul primarului din Băile Tușnad împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat.

Tribunalul București a admis în data de 20 octombrie 2020 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva primarului orașului Băile Tușnad și l-a obligat pe edil să respecte limba oficială de stat în cazul unei inscripții amplasate pe sediul primăriei.

Acțiunea ADEC a fost deschisă în luna iulie 2020 în mandatul fostului primar Albert Tibor, după ce edilul a refuzat să respecte limba oficială de stat în cazul inscripției în limba maghiară „Polgarmesteri Hivatal” amplasată pe fațada instituției.

Primăria Băile – Tușnad

Tribunalul București a dat câștig de cauză ADEC și l-a obligat pe primar să amplaseze inscripția în limba maghiară sub inscripția în limba oficială de stat „Primărie”.

Soluția Tribunalului București pe scurt (detalii aici): „Respinge exceptia inadmisibilitatii, ca neintemeiata. Respinge exceptia lipsei de interes, ca neintemeiata. Admite actiunea . Obliga paratul Primarul Orasului Baile Tusnad sa amplaseze inscriptia in limba maghiara ,,Polgarmesteri Hitaval” amplasata in fatada Primariei Baile Tusnad , sub inscriptia in limba oficiala de stat ,,Primarie” amplasata in acelasi loc. Obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata catre reclamanta in cuantul de 5000 lei, din care 4500 reprezinmta taxa tb. si 500 lei reprezinta tb. judiciar. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la sediul Tribunalului Bucuresti. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 20.10.2020. , prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.396, alin.2 cod proc. civ.”.

Noul primar al orașului Băile Tușnad a formulat recurs care însă a fost anulat de Curtea de Apel București (detalii aici): „Admite excepţia tardivităţii recursului. Anulează recursul ca fiind tardiv introdus. Definitivă. Pronunţată azi, 04.11.2021 la Curtea de Apel Bucureşti, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.

După alegerile locale din 27 septembrie 2020 Primăria Băile Tușnad a fost câștigată de independentul Butyka Zsolt.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: