JUSTIȚIE

Cu un afacerist ucis în propria casă, ministrul de Interne susține că România este una dintre cele mai sigure ţări din UE

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că România este una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană, adăugând că oamenii de afaceri români ”nu plătesc trei rânduri de gărzi 24 de ore din 24, ca să fie protejaţi aşa cum o fac alţii din alte ţări europene”. Declarațiile lui Predoiu vin în contextul în care un om de afaceri sibian a fost asasinat în propria casă. În momentul de față agresorii sunt în continuare de negăsit.

“Am stat de vorbă în ultima perioadă incidental cu foarte mulţi cetăţeni români care călătoresc în străinătate frecvent, fie cetăţeni care locuiesc în diaspora europeană, fie cetăţeni care locuiesc în ţară, dar călătoresc prin natura meseriei, antreprenori, oameni de afaceri, corporatişti. Pot face o comparaţie direct şi din discuţiile cu colegi de-ai lor care locuiesc în străinătate, cu privire la nivelul de siguranţă pe străzi şi, în general, la nivelul de siguranţă. Şi nu fac decât să vă relatez concluziile tuturor. România este una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană în acest moment şi asta se datorează şi Poliţiei Române, şi Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei, şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă atunci când se întâmplă câte o nenorocire”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că este primul care pune degetul pe câte o rană din instituţia pe care o conduce şi a explicat că nu face acest lucru cu rea-credinţă, dar a adăugat că trebuie să recunoaştem că avem o siguranţă publică la un nivel mai bun decât în Europa.

“Vă rog să credeţi că sunt primul care să pun degetul pe câte o rană, pentru că asta este rolul meu. Şi sper să fiu înţeles când o fac, nu o fac cu rea-credinţă. Acum mă adresez direct aparatului, ministerului, structurilor, armelor şi sindicatelor. Nu o fac cu răutate, nu o fac ca să-mi fac imagine, o fac constructiv. Sunt primul care pun degetul pe câte o rană când o văd. Si am deja martori care pot confirma lucrul asta. O fac şi în birouri, nu numai în faţa camerelor de luat vederi. Dar în acelaşi timp, cred că este drept şi corect să recunoaştem şi faptul că avem un produs, care se cheamă siguranţa publică, la nivel mai mult decât satisfăcător comparativ cu ce se întâmplă în Europa”, a transmis ministrul de Interne.

El a adăugat că oamenii de afaceri români nu au gărzi de corp aşa cum se întâmplă cu cei din Europa.

“Oamenii de afaceri români nu plătesc trei rânduri de gărzi 24 din 24, ca să fie protejaţi, aşa cum o fac alţii din alte ţări europene. Şi asta mi-a spus-o şeful Camerei de Comerţ. Direct. Nu fac niciun secret din asta. Am fost recent invitat la un eveniment, nu am putut să particip, că aveam o obligaţie profesională cu ministerul, dar discutând domnul mi-a spus ‘îmi pare rău că nu veniţi, pentru că aş vrea să spun acest lucru public. Noi călătorim, umblăm, avem contacte în toată lumea, inclusiv în Europa. Aici ne simţim siguri, în România. Avem colegi de meserie, de profesie, de activităţi profesionale, comerciale, care vin la întâlniri cu doi, trei oameni stânga, dreapta, pe care îi plătesc’”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

Contextul crimei de la Sibiu

Până la această oră se știe că, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 2.30, trei bărbați cu cagule au pătruns prin efracţie într-un imobil situat pe str. Moldoveanu din orașul Sibiu în scopul de a sustrage bunuri.

Proprietarul imobilului, un bărbat în vârstă de 50 ani, om de afaceri, a fost agresat fizic de autori care i-au aplicat mai multe lovituri la nivelul capului, trunchiului şi membrelor şi l-au imobilizat legându-l de mâini şi de picioare, potrivit procurorilor sibieni.

Din imobil au fost furate mai multe ceasuri de valoare.

În locuinţă se mai aflau partenera de viaţa a proprietarului care dormea şi fiica acestuia în vârstă de 23 de ani. Aceasta din urmă a fost bruscată de atacatori şi ameninţată cu pistolul, cerându-i-se să indice locul unde se află banii.

Afaceristul în vârstă de 50 ani a fost găsit în stare critică și a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde a murit marți seara.

După decesul bărbatului, procurorii urmează să schimbe și încadrarea juridică a faptei.

Agresorii sunt în continuare de negăsit.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button