Politică

Cristoiu: Oficialii români aproape că cerşesc intrarea în Schengen

După cele mai recente evoluții pe frontul Schengen și recenta vizită a premierului olandez Mark Rutte la București, se impune o analiză detaliată a dosarului Schengen care arată impotenţa clasei politice de la Bucureşti. Maestrul Ion Cristoiu și jurnalistul Robert Turcescu au comentat, în podcastul EVZ Play, de ce putem vorbi de un faliment al întregii clase de decidenți, scrie evz.ro.

Ca o notă generală, Robert Turcescu și Ion Cristoiu au căzut de acord că tergiversarea olandezilor în a ne accepta intrarea în spațiul Schengen, vizibilă atât la începutul săptămânii în Parlamentul European, cât și în recenta vizită a premierului Olandei la București, denotă un eșec de proporții al actualei clasei politice în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

Lipsa de viziune și de artă a negocierii a politicienilor noștri este dublată de o atitudine umilă, ceea ce agravează lucrurile. „Clasa conducătoare nu știe să joace. Și marea putere și mica putere joacă la interes. Noi în perioada post-decembristă am știut doar să întindem mâna. Problema cu cerealele astea care merg în Occident este că la vama noastră trec în regim de urgență, puteai pune niște condiții. Nu te ascultă nimeni dacă cerșești. La noi a fost ieri entuziasmul ăla că s-a votat în Parlamentul European, dar atenție, evenimentul este că tocmai europarlamentarii lui Rutte nu au votat. Ei s-au temut să voteze, atmosfera de la ei din Olanda e tensionată, acolo e o coaliție. Lor le-a zis Rutte, bă dacă voi semnați pentru români, noi suntem terminați. Rutte are acasă o situația complicată”, a detaliat Cristoiu.

„Încăpățânarea olandezilor referitoare la Schengen, de fapt a premierului, nu vine din faptul că suntem corupți. Este foarte clar și nu înțeleg de ce ai noștri nu o spun, este vorba despre Portul Constanța. Ca să ajungi din Rotterdam în Georgia, trebuie să o iei prin Atantic, prin Gibraltar. Dacă ai Schengen, coletele vin direct de la Frankfurt pe  autostradă, nu mai sunt vămi și ajung la Constanța. Aici sunt mari interese economice, ele guvernează lumea”, a explicat gazetarul, adăugând că Olanda va fi principala perdantă dacă România va intra în Schengen.

În cazul de față, tot ceea ce am făcut noi în legătură cu Ucraina cu niște costuri uriașe a fost pentru Schengen. Portul, cerealele, am ajutat, ne-am expus mult. Rusia ne e vecin, nu ai voie, o țară ca România, să riști atât de tare, uitați-vă la bulgari cum joacă. Nu știi niciodată cum se înțeleg marile puteri (…) „, a avertizat reputatul gazetar.

O altă eroare strategică a guvernanților este și faptul că românilor li s-a indus intensiv ideea că trebuie să intrăm în Schengen și că suntem aproape acolo. „La ora actuală românii sunt aproape convinși că vom intra. E limpede că lor li s-a garantat, faceți totul, totul să intrați în Schengen. Noi puteam, nu să fim neutri cum spune Andrei Marga, dar să facem minim-minim”.

„Regimul Iohannis face o uriașă greșeală, pompează iluzia că vom intra. Dacă sunt conducător de stat și am unu la sută îndoială, nu vorbesc. De aceea va fi un dezastru ca la Stalingrad. (…) Cotul Donului a fost pentru noi momentul în care ne-au umilit pe un secol. Pe lângă că am pierdut două armate, nemții au zis că noi suntem de vină. De ce am pierdut? Că era la fel ca și acum cu Schengen, gata, îi batem pe ruși! Sunt aceleași clișee”, a spus Cristoiu.

Invitatul lui Turcescu a observat că, dacă nu intrăm în Schengen va mai exista o consecință importantă: ascensiunea suveranismului pe fondul euroscepticismului. „În momentul în care se va anunța că nu intrăm, euroscepticismul va fi devastator. (…) Schengen înseamnă spaima unor țări începând cu Olanda și Italia, de imigranți. Noi avem mulți imigranți care au venit să muncească la noi, când se intră în Schengen ăștia pot să plece. Dacă intrăm în Schengen, PNL câștigă alegerile”, a conchis invitatul în studioul EVZ-Capital.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button