Politică

Cozmin Guşă: Institutul CURS fabrică sondaje FALSE pentru liniştea PSD-PNL

„(…)Institutul Curs a publicat niște sondaje despre alegerile locale și europarlamentare din iunie 2024, din care s-a putut afla că românii sunt foarte mulțumiți de PSD și PNL, care, conform acestor rezultate, vor câștiga detașat alegerile, cu scoruri însumate de peste 50% din opțiuni. S-a publicat în același timp și aberația că AUR-ul e mult sub 20%, pe la 13-15%, contrazicând cu această ocazie celelalte sondaje de acum vreo săptămână, ce dădeau AUR aproape de 30%, ba chiar și analiza oficiosului site Euractiv de la Bruxelles, ce a așezat AUR în postura de învingător în România la europarlamentare. Deși site-ul Euroactiv numai pro-suveranist nu este, a trebuit să recunoască această poziționare a AUR-ului, din evaluarea lor situat la peste 30% din opțiuni”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„Îmi pare rău că trebuie să spun, am oameni apropiați la Institutul Curs, sunt amic cu patronul institutului, jurnalistul foarte bun Iosif Buble, dar e limpede că sondajele acestea sunt false. Au fost publicate doar ca să nege realitatea și relevă disperarea pesedisto-liberalilor. Nemaiavând nici susținere publică, și nici candidați de succes, fac presiuni uriașe asupra tuturor institutelor de sondare și asupra presei, acolo unde le merge, pentru a escamota realitatea electorală sumbră pentru ei. N-am nicio îndoială că așa au procedat și în cazul Curs. În mod complementar, apar zilnic analize și comentarii false, ce demolează, cu argumente inventate, adversarii potențiali ai PSD, PNL sau ai lui Iohannis. Poziționările sunt asumate inclusiv de către jurnaliști vechi, ce s-au dezbrăcat de caracter și se fac de râs la bătrânețe. În lumea presei noi încadrăm așa ceva sub sintagma de „vome mediatice”; știu că sună urât, grețos, dar caracterizează bine ceea ce fac acești confrați de presă. Rezultatul scontat de către pesedisto-liberali prin falsificare sondajelor și a comentariilor este cel de bulversare a opiniei publice, respectiv de pregătire a terenului pentru fraudări masive. Ei se bazează pe decăderea morală și financiară a multor sociologi și jurnaliști, împreună cu institutele lor de presă, respectiv entitățile media, acționând prin bani mulți și/sau prin șantaje dure. Nimeni nu are scuze. În mod normal, dacă nu reziști la tentația banilor ca mită sau la șantaje, trebuie să părăsești domeniile de presă sau cercetare sociologică.

Care va fi rezultatul acestui demers pesedisto-liberal? În mod sigur va fi enervarea în plus a electoratului, acolo unde s-a depășit masa critică a revoltei și nemulțumirii, deci efectul va fi unul de boomerang, dar, în mod complementar, se va petrece o decredibilizare majoră a presei, a cercetării sociologice, a institutelor de sondare, decredibilizare ce ar putea deveni insurmontabilă pentru mulți; sigur, ar putea să ducă la falimentul lor după aceste alegeri.

În plus, așa cum v-am informat, conturile de pe rețele de socializare ale Gold FM au fost blocate, închise sau suspendate, respectiv site-ul/blogul SRS-ului a fost atacat, dat jos, iar atacat, iar dat jos; în fine, a fost repus. Peste 50.000 de atacuri au fost la adresa acestui blog. Revenind la Gold FM, în 48 de ore, joi și vineri, Facebook, YouTube și Tiktok, fără motiv, au procedat în mod samavolnic, ilegal, nemotivat, și adresez în acest editorial întrebarea retorică dacă credeți cumva că cineva de la Washington sau Beijing s-a interesat de Gold FM și a acționat? Răspunsul este clar că nu, e tot operă locală și nu poate să fie pusă decât în sarcina puterii actuale. De ce? Deoarece în zona euroatlantică, odată cu plandemia și războiul din Ucraina, autoritatea de reglementare informală, subterană, a fost trecută în sarcina guvernelor pentru aceste platforme/rețele de socializare, guverne cărora li s-a oferit pârghii prin care să acționeze asupra celor ce nu respectă consemnul de manipulare oficializată, așa cum Gold FM a făcut-o, deoarece noi am încercat mereu să prezentăm audienței noastre adevărul. În final, mă alătur și eu lui SRS, care într-un editorial a făcut o solicitare de sprijin la generalul Anton Rog de la SRI, care conduce acel departament care poate să depisteze rapid cine provoacă asemenea presiuni și mobilizează asemenea resurse și are capacitatea să blocheze traficul, site-urile de pe Internet, iar cu această ocazie vom afla dacă și cât de implicat este SRI. Alooo, SRI?!?!”, scrie Cozmin Guşă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button