Economie

Centura București Nord, BLOCATĂ: Motiv de scandal între turci și greci

„Războiul contestațiilor” continuă pe Autostrada de Centură București (A0), după ce turcii de la Nurol au fost desemnați din nou câștigători pe lotul 1 din sectorul nordic. Grecii de la Intrakat contestă rezultatul licitației, în ciuda dorinței actualului șef al Transporturilor, să nu fie „depuse iarăși contestații”.

Constructorul elen Intrakat a depus pe 28 aprilie contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), după ce pe 23 aprilie a fost desemnat câștigător pe lotul 1 din A0 Nord constructorul turc Nurol.

Grecii solicită anularea raportului procedurii prin care turcii sunt desemnați câștigători și respingerea ofertei acestora.

Firma din Grecia susține că oferta firmei din Turcia nu trebuia acceptată întrucât subcontractorul Vertatel International nu ar fi autorizat să execute anumite lucrări feroviare.

Rămâne de văzut care va fi decizia CNSC și dacă „războiul contestațiilor” va continua la Curtea de Apel București.

Pe 23 aprilie, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă anunța desemnarea câștigătorului pe acest lot din viitoarea șosea de mare viteză ce va înconjura Capitala. „Avem câștigător desemnat pentru A0 Nord lot 1, un sector de 17,5 km din autostrada de centură a Bucureștiului, de la Dragomirești până la Corbeanca. Dacă nu vor fi depuse iarăși contestații (ceea ce ne dorim cu toții), vom semna curând contractul de proiectare și execuție”, a scris atunci pe pagina sa de Facebook Cătălin Drulă.

Contestații peste contestații

Aminitim că în noiembrie anul trecut Curtea de Apel București (CAB) a admis contestațiile împotriva rezultatului licitației pentru lotul 1 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord). Astfel, Compania de Drumuri a fost obligată să reevalueze ofertele pentru tronsonul unde i-a declarat inițial căștigători pe turcii de la Nurol.

În vara anului trecut, Compania de Drumuri a desemnat câștigătoare oferta turcilor de la Nurol pentru proiectarea și execuția lotului 1 din A0 Nord. „Ofertantul desemnat câștigător este NUROL INSAAT VE TICARET A.S., cu preţul de 746.763.568,57 Lei fără TVA și un punctaj total de 100 puncte, din care 50 de puncte pentru componența financiară și 50 de puncte pentru componenta tehnică”, anunța CNAIR pe 15 iunie 2020.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, Lot 1: km 2+500-km 20+000, pentru 17,50 km.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button