Politică

Sondaj INSCOP: George Simion se apropie de Marcel Ciolacu în cursa prezidențială. AUR demolează oamenii sistemului

Liderii PSD și AUR, Marcel Ciolacu și George Simion, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit celui mai recent sondaj, realizat de INSCOP Research și publicat azi de ziarul Libertatea. Nicolae Ciucă, politicianul care apare acum pe locul 5, era dat pe locul 2, cu un procent mai mult decât dublu, într-un sondaj apărut acum două zile.

Mai este o lună până la primul tur al alegerilor prezidențiale (24 noiembrie), iar trei sondaje apărute în interval de o săptămână oferă date diferite despre opţiunile la vot şi cum va arăta finala prezidenţială.

Cel mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda Libertatea și publicat astăzi, arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion și Mircea Geoană.

„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (78.1% din total eșantion, eroare 3,3%), 24,1% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 20,7% pentru George Simion (AUR), 18,1% pentru Mircea Geoană (independent), 15% pentru Elena Lasconi (USR), 8,2% pentru Nicolae Ciucă (PNL)”, se arată în sondajul realizat de INSCOP.

Un alt sondaj publicat pe 22 octombrie de Insomar – Avangarde realizat de abuzatorul sexual Marius Pieleanu arăta că principalii favoriți sunt Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Estimările oferite astăzi de INSCOP se apropie de datele oferite de Verifield, dar se bat cap în cap cu cele ale Insomar-Avangarde.

Anterior, un sondaj publicat pe 14 octombrie de Verifield, la comanda USR arăta că Marcel Ciolacu conduce în topul intenţiilor de vot, urmat de George Simion şi de Mircea Geoană.

HotNews a analizat rezultatele oferite de aceste institute de cercetare.

Marcel Ciolacu

  • 24,1%(sondaj INSCOP)
  • 28% (sondaj Insomar – Avangarde)
  • 23,4% (sondaj Verifield, la comanda USR)

George Simion

  • 20,7% (sondaj INSCOP)
  • 16% (sondaj Insomar – Avangarde)
  • 19,8% (sondaj Verifield, la comanda USR)

Nicolae Ciucă 

  • 8,2% (sondaj INSCOP)
  • 19% (sondaj Insomar – Avangarde)
  • 6,2% (sondaj Verifield, la comanda USR)

 Mircea Geoană

  • 18,1% (sondaj INSCOP)
  • 11% (sondaj Insomar – Avangarde)
  • 17,2% (sondaj Verifield, la comanda USR)

Elena Lasconi

  • 15% (sondaj INSCOP)
  • 13% (sondaj Insomar – Avangarde)
  • 17,1 (sondaj Verifield, la comanda USR)

Datele pentru sondajul INSCOP Research la comanda Libertatea au fost culese în perioada 11-18 octombrie. Sondajul Insomar – Avangarde, care este autofinanţat, a fost realizat în perioada 10 – 20 octombrie. Sondajul realizat de Verifield, la comanda USR a fost realizat în perioada 7 – 9 octombrie.

Cum a estimat INSCOP alegerile locale din vară

La alegerile locale din vară, INSCOP, autorul sondajului de acum pentru intenția la prezidențiale, a subestimat cu aproape 10% rezultatul lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei și l-a supraestimat cu 12% pe cel al lui Cristian Popescu Piedone.

INSCOP a prezentat pe 30 aprilie rezultatele unui sondaj realizat la comanda News.ro pentru intenția de vot la Primăria Generală.

La acel moment, datele institutului arătau că Nicuşor Dan este creditat cu 38,5%, urmat de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 27,4%.

Nicușor Dan a reușit însă să câștige al doilea mandat de primar cu 47,94% din voturi. Gabriela Firea a obținut 22% din voturi, iar Cristian Popescu Piedone, 15,4%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button