Internațional

Zelenski: Germania este complice la construirea unui nou zid în Europa

Președintele Ucrainei consideră că Germania este complice la construirea unui nou zid în Europa, din moment ce încetinește intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană – scrie Ukrainska Pravda, după ce Volodimir Zelenski a susţinut, joi, o alocuţiune online în Bundestagul german.

Președintele și-a început discursul reproșând că în Germania sunt mulți care nu vor să sancţioneze Rusia așa cum o cere situația.

„Vă vorbesc după trei săptămâni de invazie la scară largă. După ce mii de ucraineni au murit… După ce am văzut câte legături au păstrat companiile voastre cu Rusia, un stat care vă folosește pe voi și alte țări pentru a finanța războiul” – a subliniat Zelenski, în mesajul adresat parlamentarilor germani. Preşedintele ucrainean a subliniat că Germania, care s-a opus anterior integrării rapide a Ucrainei în lumea occidentală, poartă o parte din responsabilitatea impulsionării atacului.

„Atunci când noi v-am întrebat ce ar trebui să facă Ucraina pentru a deveni stat membrul NATO, am auzit drept răspuns că o astfel de decizie nu se află pe masă și nici nu va exista. Iar voi încetiniţi şi acum aderarea Ucrainei la UE. Pentru voi, aceasta este politică. Dar, de fapt, acestea sunt pietre, pietre pentru un nou zid nou (de separare a Europei)” – a explicat președintele Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a remarcat că există politicieni în Germania care înțeleg ceea ce se întâmplă.

„Sunt recunoscător afacerilor germane, care pun moralitatea mai presus de economie. Sunt recunoscător politicienilor care aleg viața între banii Rusiei și moartea copiilor ucraineni… Sunt recunoscător celor care știu că Ucraina va fi în Uniunea Europeană” – a adăugat Zelenski. Totodată, preşedintele ucrainean l-a îndemnat pe cancelarul Olaf Scholz să distrugă zidul care se ridică acum în Europa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button