Politică

Viktor Orban: Plătim dublu pentru gaze și petrol! Comisia Europeană că a adus UE în „pragul falimentului”

Premierul maghiar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Ungaria este gata să facă „compromisuri tactice” cu Bruxelles-ul, adăugând însă că nu va renunţa niciodată la apărarea familiei tradiţionale, conform BBC.

Premierul în vârstă de 60 de ani a alocat o parte semnificativă a discursului său criticilor la adresa politicilor Uniunii Europene şi a promis că Ungaria va lupta împotriva acestora.

Viktor Orban a spus că, din cauza blocării importurilor de gaze şi petrol din Rusia, ţările membre ale UE plătesc acum dublu pentru aceste produse, în timp ce Rusia face comerţ cu restul lumii.

Ungaria este dispusă să facă „compromisuri tactice, nu istorice” cu UE, a spus el. Guvernul naţiunii sale suverane nu va renunţa niciodată la apărarea familiei tradiţionale împotriva federaliştilor de la Bruxelles, a declarat Viktor Orban.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat recent Comisia Europeană că a adus UE în „pragul falimentului” şi caută acum fonduri noi pentru a susţine nu doar ajutorul financiar pentru Ucraina, ci şi „creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles”, reacţia sa venind în urma cererii Comisiei Europene ca statele UE să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar, relatează agenţiile EFE şi MTI.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos de la Băile Tuşnad, că deschiderea către Est este importantă, pentru că e nevoie de „o economie mondială, nu de o Uniune Europeană închisă şi închistată”.

Deschiderea către Est e importantă

Potrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria a luat act de faptul că puterea mondială este împărţită acum între doi poli, respectiv China şi Statele Unite, drept urmare îşi configurează politica şi economia pe aceste coordonate.

Orban a menţionat că cele mai dese investiţii făcute în ultimii ani în Ungaria au provenit din Coreea de Sud, China şi Japonia.

„Deci, noi suntem deja pe harta acestei pieţe mondiale (…) De 33 de ani, de când s-a năruit întregul sistem economic comunist, facem flotări ca economia naţională ungară să se menţină pe poziţie pe piaţa mondială. Acum, în sfârşit suntem în stare, avem investiţii incomensurabil de mari în Ungaria şi tehnologie modernă. Suntem deja competitivi oriunde în lume, dar nouă ne trebuie o piaţă mondială, o economie mondială, nu o Uniune Europeană închisă, închistată, unde să devenim iarăşi actori în periferie. Noi vrem investiţii, vrem profit, vrem consolidarea puterii, deci deschiderea către Est este importantă”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a opinat că s-a „reîntors” la putere China, cu o civilizaţie de 5.000 de ani şi o populaţie de 1,4 miliarde de oameni, devenind un „aparat gigant de producţie”, cu mult mai puternică decât celelalte ţări, în comparaţie cu SUA a cărei „dominaţie în economia globală” scade.

Uniunea Europeană este anxioasă

Premierul Ungariei a mai spus că Uniunea Europeană este „anxioasă şi se simte încolţită” şi are şi motive să se simtă aşa, deoarece este percepută ca fiind „slabă şi bogată”.

„Are motive bune să se simtă aşa, pentru că Uniunea este de aproximativ 400 milioane de oameni, încă vreo 400 de milioane de oameni, dacă luăm şi lumea occidentală de peste Ocean şi, pe de altă parte, avem şapte miliarde. Şi Europa, Uniunea Europeană, se vede foarte bine: este o Uniune bogată şi slabă, care vede în jurul său o lume plină de anxietăţi, de temeri, de o dezvoltare brutală şi de un consum fără precedent, de milioane care vor să vină către Europa, vede aceste valuri de oameni care numără milioane şi val pe care dacă nu-l putem prinde atunci va trece de partea europeană a Mării Mediterane (…) Aceasta este realitatea. Astăzi, această temere, acest sentiment de încolţire, face ca Uniunea noastră Europeană să se direcţioneze în direcţia închistării. Arată ca un campion de box, care îşi arată centurile, dar nu mai vrea să intre în ring. De aici, se va naşte o închistare şi ne vom închide într-un ghetou cultural, economic şi aşa mai departe. Există şi o formulă pentru această situaţie, această formulă se numeşte ‘decupling’, adică decuplare sau ‘de-risking’, adică reducerea riscurilor”, a spus premierul ungar.

Hungarofobie

În opinia sa, încercarea de decuplare a Rusiei de economia europeană nu va afecta această ţară, deoarece „Rusia nu poate fi decuplată de celelalte colţuri ale lumii, pentru că materiile prime din Rusia vor fi achiziţionate de alţii”.

Viktor Orban a adăugat că marile firme europene nu vor să se decupleze de Rusia şi nu vor „nici măcar să mai iasă din Rusia”, catalogând „atacul” lansat de ucraineni împotriva Băncii OTP ca fiind „hungarofob”.

„Am citit câteva statistici: 1.400 de firme occidentale mari au ieşit în proporţie de 8,5 % din Rusia, industria farmaceutică a rămas peste 80% în Rusia, industria minieră – peste 70% a rămas în Rusia, firmele energetice peste 70% şi firmele de producţie – 70 şi ceva la sută au rămas în Rusia. Şi nu veţi ghici niciodată: anul trecut, în 2022, firmele occidentale rămase au plătit către bugetul de stat rusesc 3,5 miliarde de dolari. Deci, privind de aici, acel atac lansat de ucraineni împotriva OTP-ului ungar nu este altceva decât o manifestare a hungarofobiei, motiv pentru care trebuie să şi respingem”, a mai declarat Orban, la cea de-a 32 ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button