Politică

Viktor Orban, ironic la Tușnad: Ciolacu este al 20-lea premier pe care îl schimb. Să trăiască, la mulți ani, să fie sănătos!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Școala de Vară a maghiarilor de la Tușnad că omologul său român, Marcel Ciolacu, ”este al 20-lea premier” român pe care îl schimbă de când el conduce Executivul de la Budapesta.

”România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos, e al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”, a declarat Orban.

Afirmația premierului ungar a fost făcută în contextul în care liderul maghiar a criticat autoritățile române pentru că acestea i-ar fi trimis, prin Ministerul de Externe, un document oficial prin care ”i se spunea ce să vorbească și ce să nu vorbească” la evenimentul din Tușnad.

Miercuri, premierul Ungariei a luat masa de prânz împreună cu premierul Marcel Ciolacu și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Aceștia au discutat despre interese comune și investiții economice, precum și despre aderarea la Schengen și implementarea unor proiecte comune majore, mai notează publicația de limbă maghiară.

Unul din motivele importante pentru care premierul Marcel Ciolacu l-a invitat pe omologul său maghiar la București este legat de interesul României de a intra în Schengen, fapt pe care Viktor Orban l-a și speculat în discursul din Tușnad.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis, în discursul de la Școala de Vară a maghiarilor de la Băile Tușnad, că Ministerul de Externe român i-a transmis un document oficial în care i se spunea ”ce are voie să vorbească, ce nu are voie și ce trebuie să evite”.

Ulterior, Orban a demontat în parte fiecare recomandare despre care susține că a primit-o de la oficialii români și a ”atras atenția” că Ungaria va deține președinția Consiliului UE și ”are ca scop prioritar aderarea României la Schengen”.

Premierul Ungariei a mai subliniat că ”cei mari ar trebui să accepte că pe cer sunt două planete-soare”, iar ”părțile opuse ar trebui să se accepte ca părți egale”. Viktor Orbán s-a aflat sâmbătă alături de László Tokés şi Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button