Știrile 60m.RO

UE anunță noi scutiri de taxe vamale pentru fermierii ucraineni

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a acorda producătorilor ucraineni de produse alimentare acces liber de taxe vamale pe pieţele sale până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European într-un comunicat, transmite Reuters.

Această decizie vine în contextul în care fermierii din toată Europa au protestat, iar una dintre nemulțumiri era legată tocmai de faptul că Ucraina exportă fără a plăti taxe vamale.

Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie de suspendare a taxelor şi contingentelor pentru produsele agricole ucrainene până atunci, cu o „frână de urgenţă” pentru păsări, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăşi nivelurile medii din 2022 şi 2023.

Se extinde lista produselor

Miercuri, legislatorii europeni au extins această listă pentru a include ovăzul, porumbul, crupele şi mierea.

De asemenea, Parlamentul a declarat că a obţinut angajamente din partea Comisiei de a lua măsuri în cazul în care importurile de grâu ucrainean vor creşte brusc.

Perioada de referinţă pentru declanşarea frânei de urgenţă va fi 2022 şi 2023, indicând că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse vor depăşi volumele medii din aceşti doi ani, a precizat Parlamentul.

Negociatorii Parlamentului European s-au asigurat, de asemenea, că Comisia va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, în cazul în care vor fi atinse nivelurile de declanşare a măsurilor de salvgardare automată.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a susţinut amendamente pentru a adăuga cerealele şi mierea la frâna de urgenţă şi pentru a stabili pragul la media anilor 2021, 2022 şi 2023, un nivel mai mic decât cel propus în ianuarie, deoarece 2021 a fost înainte de invazia Rusiei, când exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife şi cote.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button