Magazin

Tot mai multe virusuri vor apărea în următorii ani

Omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de virusuri noi și potențial fatale care provin din pădurile tropicale africane, potrivit profesorului Jean-Jacques Muyembe Tamfum, care a contribuit la descoperirea virusului Ebola în 1976 și de-atunci s-a aflat în prima linie pentru depistarea de noi agenți patogeni, scrie Digi24.

„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni, iarasta este o amenințare pentru umanitate”a declarat Muyembe Tamfum.

Ca tânăr cercetător, Muyembe a prelevat primele probe de sânge de la victimele unei boli misterioase care provoca hemoragii și a ucis aproximativ 88% dintre pacienți și 80% din personalul medical de la spitalul din Yambuku, când a fost descoperită boala. Fiolele de sânge au fost trimise în Belgia și SUA, unde oamenii de știință au descoperit un virus în formă de vierme. Ei l-au numit „Ebola”, după râul aflat în apropiere de focarul din țara care atunci era cunoscută sub numele de Zair.

Identificarea Ebola s-a bazat pe un lanț care a legat cele mai îndepărtate cotloane ale pădurilor tropicale africane de laboratoarele de înaltă tehnologie din vest.

Acum, Occidentul trebuie să se bazeze pe oamenii de știință africani din Congo și din alte părți care să acționeze în timp util împotriva bolilor viitoare.

În orașul Ingende din Congo, teama apariției unui virus nou, mortal, a rămas actuală, în contextul în care o pacientă a ajuns la spital cu simptome asemănătoare celor date de Ebola, însă testele arată că este vorba de o altă boală, necunoscută până acum.

Vorbind exclusiv pentru CNN din capitala Kinshasa, Muyembe a avertizat că multe alte boli zoonotice – cele care se transmit de la animale la oameni – vor veni.

Febra galbenă, diferite forme de gripă, rabia, bruceloza și boala Lyme se numără printre bolile care se transmit de la animale la oameni, adesea prin intermediul unui vector – rozătoare sau insecte. Iar aceste boli au mai provocat epidemii și pandemii.

HIV a apărut la o specie de cimpanzeu și s-a transformat într-o ciumă modernă care s-a răspândit la nivel mondial. SARS, MERS și virusul Covid-19 cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 sunt toate coronavirusuri care au ajuns la oameni din „rezervoare” necunoscute – termen folosit de virologi pentru gazdele naturale ale virusului – din regnul animal. Se presupune că boala Covid-19 își are originea în China, posibil la lilieci.

Sursă text: wall-street.ro

Sursă foto: theconversation.com

Back to top button