Știrile 60m.RO

Țările Baltice, Franța și Polonia gata să trimită trupe in Ucraina. România nu a exprimat o poziție

Franța creează o alianță de țări gata să trimită potențial trupe în Ucraina, Parisul e susținut de țările baltice, scrie Politico.

Publicația comentează vizita ministrului francez de externe Stephane Sejournet în Lituania, unde s-a întâlnit cu colegii din țările baltice și din Ucraina. Diplomații au discutat despre asistența militară pentru Kiev, inclusiv despre eventuala desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina.

Sejournet a spus că ar trebui să decidă cum vor ajuta țările occidentale Kievul, iar Rusia nu poate „indica” sau „stabile linii roșii”. El a menționat în mod repetat operațiunile de deminare ca o posibilă desfășurare militară, menționând că „poate însemna un anumit personal, dar nu pentru luptă”.
Sejournet a subliniat că Ucraina a cerut în prezent să trimită muniție de artilerie, nu a existat nicio cerere de trimitere a trupelor de la Kiev, dar „nu excludem nimic în următoarele luni”. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că „Moscova vizează statele baltice, care făceau parte anterior din imperiul sovietic, dar acum sunt membre ale UE și NATO”.

Miniștrii de externe ai țărilor baltice au lăudat Franța pentru „gândirea ieșită din cutie”, relatează Politico. „Nu poate exista dar. Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine. Nicio formă de sprijin pentru Ucraina nu poate fi exclusă. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina acolo unde este cea mai mare nevoie de ea”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

De asemenea, Polonia nu exclude trimiterea armatei sale în Ucraina al cărei ministru de externe Radoslaw Sikorski a spus că apreciază foarte mult o astfel de inițiativă, scrie publicația. „Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”, a spus el. În același timp, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, declarase anterior că „nu vor exista trupe poloneze în Ucraina”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button