Știrile 60m.RO

Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să devină rapid membre NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, scrie Reuters.

„Vom lua o decizie la summit de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este un proces rapid, fără precedent”, a spus el reporterilor în a doua zi a summit-ului NATO de la Madrid. Ambele țări au solicitat aderarea la Alianță la mijlocul lunii mai.

„După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente”, a adăugat el. „Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să facă tot ce e posibil ca procesul de ratificare să ai loc cât mai repede posibil”.

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul. Ulterior, un oficial american a dezvăluit că președintele Joe Biden a fost implicat în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia.

O întâlnire între Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan este așteptată să aibă loc miercuri, în marka summitului NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button