Știrile 60m.RO

Stephen Bannon: Trump nu este prieten cu UE, nu este prieten cu Davos și cu siguranță nu este prieten cu tehnocrații din NATO

Fostul strateg șef al fostului președinte american Donald Trump, Stephen Bannon , a declarat într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera că Trump „nu este un prieten al UE și al NATO”.

„Trump a spus clar: dacă nu ajungeți la 2% din PIB pentru apărare, veți vedea o restructurare masivă a NATO. Vrem o alianță: o alianță înseamnă că trebuie să-ți faci partea. „Elitele europene trebuie să se obișnuiască cu această idee: Trump nu este prieten cu UE, nu este prieten cu Davos și cu siguranță nu este prieten cu tehnocrații din NATO”, a spus Bannon când a fost întrebat care este întoarcerea ar însemna fostul lider american la Casa Albă.

Bannon a gestionat campania electorală din 2016 a fostului președinte american Donald Trump. După victoria electorală a lui Trump, Bannon a devenit consilier politic și strategic al președintelui și a făcut parte din Consiliul Național de Securitate. În 2017, a fost demis. În august 2020, Bannon și alte trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de fraudă. În ziua demisiei sale, Trump l-a grațiat pe fostul consilier.

Un aliat al fostului președinte consideră că Trump ar trebui să forțeze alte țări din bloc să „plătească”. El și-a amintit că în 2017 i-a facturat pe atunci cancelarului german Angela Merkel cu 375 de miliarde de dolari pentru protecția oferită de NATO în timpul vizitei sale la Washington. Casa Albă a negat acest lucru .

Țările NATO au adoptat un ghid în 2006 conform căruia toți membrii ar trebui să aloce 2% din PIB pentru investiții în apărare. În 2014, s-au angajat să aducă cheltuielile militare la acest standard (cu un an înainte, doar Statele Unite, Marea Britanie, Grecia și Estonia au cheltuit mai mult de 2% pentru apărare), iar în vara lui 2023 au fost de acord să stabilească această cifră ca suma minimă a cheltuielilor de apărare. Până atunci, doar 11 țări ale alianței și-au putut îndeplini obligațiile.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button