Internațional

Șeful diplomației europene nu e de acord cu interzicerea vizelor Schengen pentru ruși

Șeful diplomației europene Josep Borrell consideră că ideea interzicerii eliberării vizelor Schengen pentru toți cetățenii ruși nu are succes.

„Interzicerea intrării tuturor cetățenilor ruși este o idee nefericită”, a declarat luni el, citat de Bloomberg. „Trebuie să fim mai selectivi”, a adăugat el.

Comisia Europeană (CE) a delegat decizia de a interzice intrarea cetățenilor ruși în autoritățile naționale ale țărilor participante. Letonia și Finlanda au restricționat deja eliberarea vizelor și solicită autorităților din alte țări ale UE să le urmeze exemplul. Estonia a urmat deja exemplul.

Riga și Helsinki vor ridica această problemă la nivelul UE în cadrul următorului Consiliu al miniștrilor de externe ai UE, programat să aibă loc la Praga la 31 august, deși se preconizează că examinarea acestei chestiuni va fi amânată până la reuniunea șefilor de stat și de guvern europeni din octombrie.

Reprezentantul oficial al CE, Anita Hipper, la rândul său, a declarat că Comisia discută cu statele membre ale UE problema vizelor pentru cetățenii ruși ridicată de o serie de țări ue și mizează pe o abordare coordonată.

„Încercăm la nivelul Uniunii Europene să ajungem la o reacție coordonată. Discuțiile continuă la nivelul Uniunii cu statele membre pentru a ține seama de evoluțiile recente și pentru a asigura o abordare coordonată”, a spus ea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button