Secretarul general al NATO: Rusia destabilizează țările vecine, inclusiv Republica Moldova

Distribuie acest articol!

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Rusia își suplimentează capacitățile militare în Europa de Est și încearcă să destabilizeze țări vecine, inclusiv Republica Moldova. Germania pledează pentru dialog, iar SUA așteaptă predictibilitate în relația cu Administrația de la Moscova.

“Relația noastră cu Rusia rămâne foarte dificilă, dar reuniunea de astăzi demonstrează consensul puternic la nivelul aliaților și cu partenerii”, a spus miercuri Stoltenberg, după o reuniune a miniștrilor de Externe din cadrul NATO la care au participat și reprezentanții Finlandei și Suediei, precum și Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles.

“În pofida anilor de presiuni și eforturi de inițiere a unui dialog semnificativ, Rusia a intensificat comportamentul represiv pe plan intern și comportamentul agresiv pe plan extern. În Rusia, observăm acțiuni de reprimare a disidenților politici și cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnii și a altor demonstranți pașnici care au fost arestați. Pe plan extern, Rusia subminează și destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Susține acțiunile de reprimare din Belarus și încearcă să se implice în regiunea Balcanii de Vest”, a adăugat el.

“Rusia continuă suplimentarea capabilităților militare, din Marea Baltică la Marea Neagră, din Orientul Mijlociu în nordul Africii, din Mediterana în zona arctică”, a subliniat Jens Stoltenberg, denunțând inclusiv campaniile ruse de propagandă și dezinformare, precum și atacurile cibernetice.

“Că reacție la acțiunile Rusiei, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective dintr-o generație. Am intensificat apărarea hibridă și cibernetică. Vom rămâne vigilenți. (…) Aliații sunt de acord că trebuie să continuăm revizuirea și adaptarea capabilităților pentru descurajare și apărare, inclusiv în privința amenințării din ce în ce mai mari a rachetelor ruse. Abordarea noastră dublă combină descurajarea puternică și apărarea cu deschiderea și dialogul”, a mai spus șeful NATO.

Cu ocazia reuniunii, Heiko Maas, ministrul german de Externe, a exprimat speranța, potrivit agenției DPA, că în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea există “dialog foarte intens pentru securitate politică și încredere”.

“În ultima instanța, eu cred să putem speră să avem cel puțin o relație previzibilă și stabilă cu Rusia”, a spus, la rândul sau, secretarul de Stat american, Antony Blinken.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: