Știrile 60m.RO

România, în colaps financiar: Ciucă și Ciolacu au îndatorat țara cu 23 de miliarde de euro

Datoria publică a României a ajuns la 782 mld. lei (156 mld. euro), adică 49% din PIB-ul din ultimele patru trimestre pentru care există date. Astfel, guvernele Ciolacu şi Ciucă, care au guvernat România în 2023, au adăugat 116 mld lei (23 miliarde. euro) la datoria publică.

După moneda în care a fost contractat împrumutul, datoria în lei era de 378 mld. lei, în euro de 337 mld. lei, în dolari de 67 mld. lei şi în alte valute de 1 mld. lei.

Ca pondere în PIB, nivelul datoriei a ajuns la 49% la final de 2023. Prin comparaţie cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare. Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economia mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.

În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button