Politică

Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului

Guvernul PSD-PNL, fabricat de Klaus Iohannis, e cu spatele la zid, prins între lăcomia baronilor de a pune mâna pe cât mai multe din fondurile PNRR, pe de o parte, și obligația de a tăia pensiile speciale, pe de altă parte. Toate tergiversările au o limită și, dacă până la sfârșitul anului nu se va aplica această reformă, România va pierde miliardele venite de la Uniunea Europeană.

Pentru regimul Iohannis-PSD, situația pare fără ieșire. Relevantă este încercarea disperată a doi dintre miniștrii „Sistemului”, Vasile Dâncu (PSD) de la Apărare și Lucian Bode (PNL) de la Interne, de a lansa ideea că pensionarii militari și cei din poliție/jandarmerie nu ar fi beneficiarii unor pensii speciale și, deci, nu trebuie să fie incluși în reforma pensiilor.

Reforma cerută de Uniunea Europeană prevede aplicarea principiului contributivității pentru absolut toată lumea și eliminarea categoriilor speciale care ies la pensie, uneori după doar 20-22 de ani în serviciu, cu pensii uriașe, la vârste de sub 60 de ani sau chiar sub 50 de ani, pentru a se reangaja apoi tot la stat, deseori pe exact același funcții pe care le avuseseră. Așa s-a ajuns ca în Poliția Locală, precum și la firmele private de securitate abonate la contracte cu statul, să fie plin de bărbați la 40-45 de ani, foști polițiști și jandarmi ieșiți la pensie cu venituri de peste 1.500 de euro/lună și reangajați imediat după ce li s-a acceptat dosarul de pensionare.

Guvernul PSD-PNL blochează de 4 luni eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Pensiile speciale au fost crescute de actuala guvernare de 160 de ori mai mult decât cele medii, în condițiile în care preconizata mărire a pensiilor sub 3.000 de lei a fost amânată până nu se știe când.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button