Economie

Principalele economii ale lumii vor intra în recesiune

Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, în condiţiile în care băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate inflaţia în creştere, potrivit economistului-şef al firmei de brokeraj Nomura holdings.

„În acest moment, multe dintre băncile centrale au trecut la un singur mandat, în esenţă – şi anume să reducă inflaţia. Credibilitatea politicii monetare este un activ prea preţios pentru a fi pierdut. Aşa că vor fi foarte agresive”, a declarat Rob Subbaraman, care este, de asemenea, şeful departamentului de cercetare a pieţelor globale, Asia ex-Japonia, la CNBC, transmite Mediafax.

„Asta înseamnă creşteri de rate. De câteva luni arătăm cu degetul riscurile unei recesiuni şi am muşcat glonţul. Iar acum avem multe dintre economiile dezvoltate care intră efectiv în recesiune”, a adăugat el.

Pe lângă SUA, Nomura se aşteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Canada anul viitor, a precizat firma de brokeraj într-o notă de cercetare.

Băncile centrale din întreaga lume au menţinut o „politică monetară super relaxată” prea mult timp, în speranţa că inflaţia va fi trecătoare, a spus Subbaraman.

Acum, guvernele trebuie să recupereze şi să încerce să recâştige controlul asupra inflaţiei.

„Atunci când ai multe economii care slăbesc, nu te poţi baza pe exporturi pentru creştere. Acesta este un alt motiv pentru care credem că acest risc de recesiune este foarte real şi probabil se va întâmpla”, a spus Subbaraman.

În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.

Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană se numără printre cei care încearcă să manipuleze inflaţia record cu majorări de rate.

În iunie, Fed a majorat rata dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la un interval de 1,5%-1,75%, iar preşedintele Jerome Powell a indicat că ar putea avea loc o nouă majorare de 50 sau 75 de puncte de bază în iulie.

În nota de cercetare, Nomura a subliniat că mai multe economii de dimensiuni medii – inclusiv Australia, Canada şi Coreea de Sud – care au avut boom-uri imobiliare alimentate de datorii, riscă să intre în recesiuni mai profunde decât se preconizează, dacă majorarea ratelor dobânzilor va afecta sectorul imobiliar şi reducerea gradului de îndatorare, se arată în raport.

„Singura excepţie este China, care se redresează din recesiune pe măsură ce economia se deblochează pe fondul unor politici acomodative, deşi riscă să fie din nou blocată şi să intre din nou în recesiune, atât timp cât Beijingul îşi menţine strategia de zero-Covidă”, se arată în notă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button