Internațional

Premierul Poloniei: Cu privire la războiul din Ucraina, există riscul de implozie a Europei

Germania și Franța ar trebui să asculte mai multe țări din Europa Centrală și de Est, a spus prim ministrul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru Le Figaro.

LE FIGARO.

 – L-ai întâlnit pe Emmanuel Macron luni. Ce i-ai spus și ce l-ai întrebat?

Mateusz MORAWIECKI.

 – Am discutat contextul geopolitic, agresiunea rusă în Ucraina, cum să o primesc cât mai curând posibil și să forțam trupele ruse să se retragă. Dar am discutat și despre efectele indirecte ale războiului, în special despre perturbarea pieței de energie și inflație. Acestea sunt provocările de astăzi, trebuie să răspundem și să găsim soluții. De asemenea, îl îndemn pe Emmanuel Macron să suspende sistemul ETS  (sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii)  de ceva timp, pentru a crea un spațiu de respirație pentru economiile europene. Cum să facă sistemul energetic european rezistent și să ajute mai bine Ucraina să nu cedeze șantajului rusesc? 

Amândoi împărtășim ideea că capacitățile militare ale Uniunii Europene și ale fiecăreia dintre țările sale trebuie consolidate.

Cum judeci politica rusă a lui Emmanuel Macron?

Avem diferențe în privința conflictului, dar amândoi credem că unitatea Europei trebuie apărată, deoarece această condiție prealabilă necesară pentru adoptarea unor sancțiuni suplimentare. Fără unanimitatea celor douăzeci și șapte, nimic nu se va întâmpla. Scopul meu este deci să încerce să găsesc un numitor comun.

Are dreptate să vorbească în continuare cu Vladimir Putin?

Cred că ar trebui să vorbească mai mult cu Volodimir Zelensky, o poziție extremă de dificilă și care face totul pentru a menține suveranitatea țărilor sale și ao apără împotriva acestor agresiuni brutale și barbare. Zelensky merită în ochii mei tot sprijinul Franței, pentru că luptă pentru cele mai importante valori europene, pentru libertate, dreptate, suveranitate. El ar trebui să fie principalul destinatar al apelurilor telefonice de la Elysée.

Dacă Polonia ar fi fost în președinția UE în loc de Franța, ce ați făcut diferit față de Emmanuel Macron în dosarul rusesc

Europenii au două tipuri de arme împotriva Rusiei: sancțiuni și sprijin pentru Ucraina. În aceste două domenii aș fi încercat să fac mai mult. Aș fi sugerat să sechestreze bunurile oligarhilor ruși și ale Federației Ruse. Inseamna mai mult de 300 de miliarde de euro. Este ceea ce nu a propus președinția franceză și totuși acest tip de sancțiuni ar putea amenința cu adevărat Rusia. Kremlinul ar realiza atunci că ne vom folosi toată puterea pentru a apăra libertatea Europei. Noi doar am înghețat activele. Și activele pot avea și mai multă valoare după câțiva ani, așa că înghețarea singură nu este suficientă. O acțiune reală ar fi fost confiscarea acestora și folosirea lor pentru a reduce costurile energiei pentru contribuabilii francezi, germani sau polonezi… Și astfel să se pună capăt șantajului Rusiei asupra țărilor europene. De asemenea, aș fi acordat o prioritate și mai mare sprijinului militar și financiar pentru Ucraina. Vladimir Putin vrea să submineze existența statului ucrainean și să provoace prăbușirea acestuia. Ar trebui să avem contrapolitica noastră față de acest proiect și în acest moment facem prea puțin, prea târziu.

Poate fi depășită diferența dintre Europa de Est și Europa de Vest?

Este firesc ca țările situate pe flancul estic al NATO să înțeleagă Rusia mult mai bine decât state precum Franța care sunt mai îndepărtate de ea geografic sau care au legături tradiționale cu ea, chiar și o anumită înclinație naturală spre Moscova. 

Într-un astfel de context, este important ca Franța și Emmanuel Macron să discute mai des cu noi, dar și cu Lituania, Finlanda și alte țări din Europa Centrală.

Ce ne spune războiul din Ucraina despre Europa și europeni?

Cu toții ne-ar dori să trăim în pace și să avem relații comerciale pașnice, inclusiv cu o Rusia democratică. Dar realitatea este alta, nu sunt doar oameni buni pe Pamant. Nu doar țări bune, normale, democratice. Rusia ne-a determinat deja de mai multe ori să ne trezim brusc din acest somn geopolitic. Acesta este motivul pentru care acest moment este capital în istoria modernă a lumii. Este, de asemenea, un moment al adevărului pentru Europa.

Vine toamna și odată cu ea și teama de inflație și de întreruperi de curent. Ar putea diviziunea dintre țările care doresc pacea și cele care doresc înainte de toate victoria Ucrainei să ducă într-o zi la o explozie a Uniunii Europene?

Cel mai rapid mod de a pune capăt unui război este să-l pierzi. Dar nu ne permitem să pierdem acest război. Și propaganda rusă, trebuie să știți, se va dezvolta foarte intens în Occident pentru a încerca să convingă opiniile și liderii că este posibil să puneți capăt războiului și să reveniți la „afaceri ca de obicei”.

 Deci da, această amenințare de implozie există. De aceea este atât de important să menținem un dialog între noi, să găsim compromisuri și un numitor comun.

Cum îți imaginezi finalul poveștii pentru Rusia? Un colaps al armatei ruse? O revoltă populară? Care sunt diferitele tale scenarii?

Povestea nu se termină niciodată, iar din când în când se întâmplă lucruri imprevizibile. Uneori, nu se întâmplă nimic remarcabil timp de zeci de ani, iar apoi deodată asistăm la o erupție a libertății sau, dimpotrivă, la o izbucnire a violenței în lume. Uniunea Europeană, cu economia sa puternică, trebuie să fie capabilă să dea dovadă de rezistență. Vladimir Putin nu va face decât să slăbească. Chiar și dictatorii și regimurile totalitare sunt vulnerabile la starea de spirit a societăților și nimeni nu poate spune cât timp va rămâne societatea rusă puternică și robustă. Nu poate fi exclus ca într-o zi să aibă loc evenimente care astăzi par imprevizibile. De asemenea, cred că recentul atac împotriva fiicei lui Alexander Dughin, un apropiat al lui Vladimir Putin, este o provocare pusă la cale de ruși. Știm de ce au fost capabili FSB și rușii în timpul războiului din Cecenia și câți oponenți, dar și „prieteni” politici ai președintelui Putin au fost eliminati. Prin urmare, cred că toate scenariile trebuie luate în considerare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button