Internațional

Polonia: Criza migranţilor, cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei din ultimii 30 de ani

Polonia a calificat duminică actuala criză a migranţilor de la frontiera cu Belarus drept cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de la încheierea războiului rece, transmite France Presse, scrie Agerpres. 

”Război hibrid contra Uniunii Europene”

Lukaşenko a lansat un război hibrid contra Uniunii Europene. Este cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei din ultimii 30 de ani. Polonia nu va ceda în faţa şantajului şi va face totul pentru a apăra frontierele UE, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Astăzi ţinta este Polonia, dar mâine ea va fi Germania, Belgia, Franţa sau Spania, a continuat el, denunţând de asemenea sprijinul ascuns acordat de Vladimir Putin liderului belarus Aleksandr Lukaşenko.

Declarații înaintea unui turneu european

Şeful executivului polonez a făcut aceste declaraţii înaintea plecării într-un turneu european, într-un context tot mai tensionat cu Bruxellesul care acuză Polonia de încălcarea angajamentelor sale privind principiile democratice ale UE şi care a ameninţat vineri cu o eventuală suspendare a fondurilor europene.

Unii analişti politici sunt de părere că retorica Varşoviei privind criza migranţilor vizează de fapt deturnarea atenţiei de la reformele poloneze, pe care UE le consideră ca limitând independenţa justiţiei.

Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko

Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Sâmbătă, ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a opinat că Belarusul şi-a schimbat tactica, acum conducând grupuri mai mici de migranţi către câteva puncte de trecere a frontierei cu Polonia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button