Internațional

Peskov: Washingtonul şi capitalele europene nu vor permite Kievului să intre în negocieri de pace

SUA şi ţările europene sunt hotărâte să nu permită Ucrainei să intre în discuţii de pace, spre deosebire de Rusia şi China, a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condiţiile în care liderul chinez Xi Jinping i-a prezentat lui Vladimir Putin la Moscova planul său de pace pentru Ucraina.

„Washingtonul, capitalele europene, dar în primul rând Washingtonul este hotărât să nu permită niciun pretext pentru a intra în negocieri de pace. Pur şi simplu nu permit Kievului nici măcar să se gândească (la asta)”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov a comentat astfel declaraţiile purtătorului de cuvânt al Casei Albe făcute înainte ca preşedintele chinez Xi Jinping să aibă convorbiri cu Vladimir Putin, la Moscova, despre Ucraina. Casa Albă şi-a exprimat scepticismul în legătură cu presupusul plan de pace chinez pentru Ucraina. John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a declarat reporterilor că SUA rămân îngrijorate că preşedintele chinez va reitera apelurile pentru o încetare a focului în Ucraina care ar avantaja doar Rusia, permiţând forţelor ruseşti să rămână în interiorul teritoriului ucrainean, arată sursa.

„Acum că măştile au fost aruncate, (ţările occidentale) îşi arată rânjetul lor bestial”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Potrivit lui Dmitri Peskov, astfel de declaraţii ale Occidentului sunt tratate la Kremlin „ca o realitate cu care trebuie să trăim”.

Teza că Moscova vrea pace, dar Occidentul şi Kievul se opun a fost reluată ieri şi de Vladimir Putin la declaraţiile comune făcute la Kremlin alături de liderul chinez Xi Jinping. „Credem că multe dintre prevederile planului de pace prezentat de China sunt în concordanţă cu abordările Rusiei şi pot fi luate ca bază pentru o soluţionare paşnică, atunci când Occidentul şi Kievul vor fi pregătiţi pentru aceasta”, a declarat şeful statului rus. El a adăugat însă că Rusia nu a sesizat „până în prezent o astfel de disponibilitate” din partea Occidentului şi a Ucrainei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button