CONSTRUCȚII

Liviu Iulian Simion: construcțiile reprezintă o ramură de bază, a doua sau a treia din PIB

Liviu Iulian Simion, președintele Patronatului Societăților din Construcții, a susținut în cadrul unei intervenții video că sectorul construcțiilor este unul din cele mai importante din România, pe locul 2 sau 3, în aceeași zonă cu cel al producției IT și al construcției de automobile.

„Sectorul construcțiilor are un aport foarte important în PIB-ul României și depinde de mai mulți factori, mai ales de cât se investește în România de către stat sau investitorii privați, dar și de câți muncitori mai ai în țară.

În anul 2019 aportul la PIB a fost de 6,9%. În anul 2020 estimăm că ajungem undeva la 9-10% din PIB-ul României, adică un aport foarte important.

La mare concurență este industria auto și sectorul energetic, precum și cel IT. În general construcțiile ocupă locul 2 sau 3.

Acest sector se dezvoltă atât pe verticală cât și pe orizontală. Se dezvoltă industria metalurgică, a cimentului, a mobilei datorită construcțiilor. Așa avem apartamente, clădiri de birouri sau șosele.

Sectorul construcțiilor trage după el de opt ori mai mult, adică un miliarde ce se vede în construcții trage după el alte opt miliarde.

Sectorul construcțiilor este dominat de mediul privat, statul nu prea mai există, este o ramură de interes vital pentru România” a declarat Liviu Iulian Simion la emisiunea FOCUS de pe ROPRES.RO moderată de Olivia Bulboacă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button